Hlavní obsah

Na vlastní oči: Natočili jsme zkázu v Buči

Bez komentáře: Mrtvá těla v ulicích, vyrabované obchody nebo masový hrob. Tak vypadají města poblíž Kyjeva, Irpiň i Buča. Video: Ray Baseley, Roman Havelka, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Mrtvá těla v ulicích, vyrabované obchody, masový hrob, miny. Tak to vypadá ve městech Irpiň a Buča poblíž Kyjeva, kde pro Seznam Zprávy natáčeli reportéři Ray Baseley a Roman Havelka.

Článek

Zatímco v Kyjevě je v posledních dnech situace vcelku klidná, do ulic se vrací život a znovu se otevírají obchody, ve směru, kterým ustupují ruské jednotky, je vidět zkáza a zmar.

Reportéři Ray Baseley a Roman Havelka, kteří pro Seznam Zprávy přinášejí očitá svědectví ze země zasažené ruskou agresí, se do několika již osvobozených měst vypravili hned po víkendu. Tedy krátce poté, co svět zasáhly fotografie obětí ruského řádění v Buči (více zde).

Společně s nezávislým praporem Zakarpatská Síč natáčeli nejprve na jedné z palebných pozic ruských jednotek nedaleko obce Stojanka. Co po sobě Rusové zanechali, ukazuje úvodní video.

Další zastávkou byla Irpiň. Určitě pamatujete snímky civlistů prchajících přes pobořený most, zatímco je ruské jednotky ostřelují.

„V tuto chvíli jsou všechny okupační jednotky z Irpině vytlačeny. A v okolí jsou další osvobozená města – jako Buča,“ popisuje v reportáži jeden z vojáků. „Budeme na tom pracovat, protože potřebujeme, aby se naše rodiny mohly vrátit do svých domovů, ženy i děti. Jsme velmi pyšní na to, co děláme pro naši zemi, také děkujeme všem našim zahraničním partnerům, kteří nám v této válce pomáhají, kteří projevují velký soucit k našim ztrátám… Je to pro nás velká morální podpora,“ dodává.

Těžké boje zanechaly Irpiň v dezolántním stavu. Většina domů je zničených, cesty jsou zaminované a v ulicích leží mezi troskami těla mrtvých civilistů.

Jako v Buči.

Foto: Ray Baseley, Roman Havelka, Seznam Zprávy

Miny ve městě Irpiň.

V Buči, městě, které se stalo synonymem zvěrstev, která Rusové na Ukrajině páchají, panuje tíživé ticho. Všude jsou vidět vraky vojenské techniky, trosky budov – a mrtvá těla.

Reportéři prošli spolu s ukrajinskými vojáky budovu, v níž se po dobu okupace zabydlely ruské jednotky. Vnitřní prostory jsou po jejich „návštěvě“ v dezolátním stavu, topí se v odpadcích.

„Párty ruských vojáků, nechali tady prázdné lahve od vodky, od piva,“ komentuje scénu vojenský doprovod.

Rusové v Buči, jak svým svědectvím potvrzují i místní, ve velkém rabovali. V obytném komplexu nezůstal snad byt, který by nevykradli. „Hledali cennosti a jak vidíte, všechny dveře nesou znaky vloupání,“ ukazuje na vylomené dveře voják.

Reportérům se též podařilo dostat se na letiště Hostomel, které využíval letecký výrobce Antonov. Celý areál je v troskách a na letištní ploše jsou vraky ohořelých tanků a další obrněné techniky. Na záběrech je vidět těžce zničené největší transportní letadlo na světě An-225 Mrija, které bylo kdysi symbolem národní hrdosti.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované