Hlavní obsah

Tálibán jede do Norska. Chce odvrátit humanitární katastrofu

Foto: Profimedia.cz

Členové Tálibánu naslouchají projevu šéfa jejich vlády Muhammada Hasana Achunda.

Reklama

Norsko zdůraznilo, že plánované schůzky neznamenají uznání vlády Tálibánu v Afghánistánu, jíž se hnutí zmocnilo po krátké ofenzivě loni v polovině srpna.

Článek

Delegace afghánského vládnoucího islamistického hnutí Tálibán přicestuje v neděli do Norska na třídenní rozhovory, jejichž cílem je zmírnit humanitární krizi v zemi. Podle agentury Reuters o tom v pátek informovalo norské ministerstvo zahraničí.

Představitelé Tálibánu se v Norsku od 23. do 25 ledna sejdou se zástupci norské vlády a s diplomaty z dalších zemí. „Uskuteční se také schůzky členů delegace Tálibánu a dalších Afghánců, včetně vůdčích osobností z řad žen, novinářů a bojovníků za lidská práva, na nichž se bude hovořit o humanitárních, ekonomických, společenských a politických tématech,“ sdělilo Norsko.

„Tato setkání nepředstavují legitimizaci či uznání Tálibánu. Musíme ale s faktickými orgány země mluvit,“ uvedla šéfka norské diplomacie Anniken Huitfeldtová v prohlášení. „Nemůžeme dovolit, aby politická situace v Afghánistánu vedla k ještě horší humanitární katastrofě,“ řekla dále Huitfeldtová. Zdůraznila, že Norsko dá při rozhovorech s Tálibánem jasně najevo, jaké jsou jeho představy ohledně vzdělávání dívek a lidských práv v Afghánistánu.

Norsko neupřesnilo, které další státy vyšlou své zástupce na jednání s Tálibánem. Země v minulosti hostila už několik jednání mezi radikály a dalšími afghánskými skupinami. Delegace severského království také byla tento týden v Afghánistánu, aby projednala humanitární situaci.

Zahraniční vlády Tálibán neuznávají kvůli jeho minulosti. Bojovníci hnutí se moci v Afghánistánu zmocnili v srpnu, když se ze země stahovali poslední zahraniční vojáci.

Konta afghánské centrální banky uložená v USA jsou zmrazena a omezena byla také humanitární pomoc, na níž je Afghánistán do velké míry závislý. Ekonomický chod země poškodilo vyloučení žen z některých oborů, ke kterému dochází přinejmenším v části země. Afghánistán také zasáhlo sucho.

Světový program pro výživu varoval, že více než polovina obyvatel země, přibližně 22,8 milionu lidí, bude letos v zimě čelit akutnímu nedostatku potravin a hladu.

Reklama

Doporučované