Hlavní obsah

Tálibán po půl roce otevřel státní univerzity. Studovat smí i ženy

Foto: Profimedia.cz

Afghánské ženy přicházejí k hlavnímu vchodu do Laghmánské univerzity, který střeží bojovníci Tálibánu. Škola je jednou z těch, co ve středu znovu otevřely.

Reklama

Představitelé afghánských vzdělávacích úřadů agentuře Reuters řekli, že studentky vysokých škol nyní mohou navštěvovat vyučování, pokud budou oddělené od mužů.

Článek

V Afghánistánu se ve středu poprvé od nástupu Tálibánu k moci otevřely státní univerzity a do lavic se mohly vrátit i ženy, informovala agentura Reuters. Za předchozí vlády v letech 1996 až 2001 islamistické hnutí Tálibán ženám a dívkám studium nedovolovalo.

Tálibán se vrátil k moci loni v polovině srpna a slíbil, že bude ctít práva žen v souladu s pravidly islámu. Žákyním základních škol dovolil ve výuce pokračovat, plán na vzdělávání starších dívek ale hnutí nepředložilo.

Svědek citovaný agenturou Reuters ve východoafghánském městě Dželálábád viděl, jak studentky vcházejí odděleným vchodem do budovy Nangarhárské univerzity.

Vedení univerzity sdělilo, že ženy a muži budou navštěvovat oddělené třídy, jak už bylo dříve praxí v mnoha afghánských provinciích. „Máme velkou radost, že byla výuka obnovena, ale pořád se bojíme, že ji Tálibán zase zastaví,“ řekla agentuře AFP studentka práv a politologie na Nangarhárské univerzitě Zarlašta Hakmálová.

Zpravodaj agentury AFP zase viděl menší skupinu žen, všechny v burkách, vcházet do budovy Laghmánské univerzity. Docházka byla podle něj slabá, většina studentů odmítala mluvit s novináři a někteří z nich tvrdili, že je před tím varovaly úřady. Vchod do budovy střežili bojovníci Tálibánu.

Návrat žen ke studiu je jedním z požadavků západních zemí ve vyjednávání o zahraniční podpoře Afghánistánu a uvolnění zmrazených afghánských kont. Země závislá na zahraniční pomoci je nyní na pokraji humanitární a ekonomické krize.

„OSN vítá oznámení, že se 2. února začnou znovu otevírat státní univerzity pro všechny studentky a studenty. Je zásadní, aby všichni mladí lidé měli rovný přístup ke vzdělání,“ uvedla v úterý večer na Twitteru mise OSN v Afghánistánu.

Ve středu byla univerzitní výuka zahájena pouze v teplejších provinciích, státní univerzity v chladnějších regionech, včetně Kábulu, by se měly otevřít 26. února. Soukromé vysoké školy mají povoleno fungovat již od září, napsala agentura AFP.

Vládu Tálibánu zatím neuznala žádná zahraniční vláda, byť se zástupci některých států už hnutí jednalo. Nedávno radikálové vyslali své představitele na rozhovory v Norsku, kde diskutovali i s afghánskými aktivisty.

Hnutí slíbilo, že tentokrát nebude uplatňovat tak striktní pravidla jako před americkou invazí v roce 2001. Navzdory tomu uvalil na ženy řadu restrikcí, nesmí pracovat například v některých úřednických pozicích. Objevily se i zprávy, že radikálové zasahují proti demonstracím za práva žen.

Reklama

Doporučované