Hlavní obsah

Tálibán zrušil plánovaný návrat dívek do středních škol

Foto: Sayed Khodaiberdi Sadat/Anadolu Agency , Getty Images

Na základní školy dívky docházet smějí, výš už to nejde. Snímek z 23. března 2022 z Kábulu.

Reklama

Afghánské vládnoucí hnutí Tálibán nesplnilo slib, podle nějž se dnes měly vrátit do tříd studentky středních škol.

Článek

Střední školy zůstanou pro dívky uzavřené, dokud nebude vypracován plán výuky, který bude v souladu s islámským právem, uvedl Tálibán.

Generální tajemník OSN António Guterres nad tímto rozhodnutím vyjádřil hluboké zklamání a vyzval Tálibán, aby školy otevřel všem studentům.

Učitelé a studentky tří středních škol v oblasti afghánské metropole Kábulu se ve středu ráno podle agentury Reuters nadšeně vydaly na vyučování, bylo jim ale nařízeno vrátit se domů. Mnohé žákyně prý odcházely v slzách.

„Byly jsme všechny zklamané a zoufalé, když nám to ředitelka oznámila. I ona plakala,“ prohlásila jedna ze studentek.

Při předchozí vládě Tálibánu v letech 1996 až 2001 měly dívky a ženy zakázáno navštěvovat školy i vykonávat většinu profesí. Od návratu Tálibánu k moci v srpnu loňského roku se do škol mohly vrátit žákyně prvních až šestých tříd a také studentky vysokých škol, pokud tyto školy zajistí, že budou ženy při výuce oddělené od mužů.

Minulý týden ministerstvo školství oznámilo, že 23. března se po celé zemi otevřou pro dívky i střední školy. Nyní však ministerstvo uvedlo, že tato zařízení zůstanou pro studentky dál uzavřená, dokud nebudou vypracována pravidla vzdělávání dívek v souladu s islámským právem a afghánskou kulturou.

Krok Tálibánu odsoudila Organizace spojených národů i USA. „Asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) odsuzuje dnešní oznámení Tálibánu, že se prodlužuje zákaz pro studentky sedmých a vyšších tříd navštěvovat školy,“ uvedla UNAMA v prohlášení. Generální tajemník OSN Guterres rozhodnutí neotevřít dívkám střední školy označil za hluboké zklamání s tím, že Afghánistán to velmi poškozuje. Zdůraznil, že krok upírá ženám rovná práva, a vyzval Tálibán, aby školy okamžitě otevřel všem studentům.

Americký chargé d’affaires pro Afghánistán Ian McCary na twitteru napsal, že ho postup afghánského vládnoucího hnutí hluboce znepokojuje. „Znamená to velké zklamání a odporuje to mnoha slibům a tvrzením Tálibánu,“ konstatoval McCary.

Reklama

Související témata:

Doporučované