Hlavní obsah

Texaský zákon, který umožňuje zatýkat migranty, je znovu zablokovaný

Foto: Ringo Chiu, Shutterstock.com

Migranti z Kolumbie u amerických hranic s Mexikem. Snímek z roku 2021.

Reklama

Rozhodnutí padlo krátce poté, co Nejvyšší soud umožnil vymáhání zákona.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nový zákon amerického státu Texas, který umožňuje policii zatýkat lidi podezřelé z nelegálního vstupu do Spojených států, v úterý vstoupil v platnost jen na několik hodin. Pozdě večer jej znovu zablokoval federální odvolací soud poté, co Nejvyšší soud USA uvolnil cestu pro jeho vymáhání. Soudní spory ohledně opatření republikánského vedení Texasu budou pokračovat, uvádí agentura AP.

Zákon se snaží zastavit vláda prezidenta Joea Bidena, podle níž zjevně porušuje federální právo, neboť zasahuje do pravomocí Washingtonu určovat a vymáhat imigrační politiku. Texaská norma známá pod zkratkou SB 4 opravňuje bezpečnostní složky k zatýkání osob podezřelých z nelegálního vstupu na území Spojených států a dává místním orgánům pravomoci, které byly dlouho v kompetenci vlády USA.

V platnost měla novinka vstoupit 5. března, Nejvyšší soud ji však na dva týdny zablokoval, zatímco posuzoval stížnosti Bidenovy vlády a dalších kritiků. V úterý pak soudní konzervativní většina dala zákonu zelenou, aniž by se ale vyjádřila k základní otázce jeho ústavnosti.

Jenže ještě do konce dne jej opět zastavil federální odvolací soud, který má nyní případ na starosti. Ani v tomto případě soudci své rozhodnutí nevysvětlili a další vývoj by mohl přijít už po jednání naplánovaném na dnešek, uvádí americká média.

Reklama

Související témata:

Doporučované