Hlavní obsah

Tlak na Johnsona stoupá. Z britské vlády odešel další ministr

Foto: Michael Tubi, Shutterstock.com

Boris Johnson, kterého provází řada skandálů, odstoupení ze své funkce vytrvale odmítá i přes nálehání některých členů své vlády.

Reklama

Opustit řady britské vlády se po několika dalších rozhodl i ministr pro záležitosti Walesu Simon Hart. Zpravodajský server BBC News uvedl, že počet ministrů a dalších vládních úředníků, kteří rezignovali, vystoupal již na 44.

Článek

Ministr pro záležitosti Walesu Simon Hart ve středu večer rezignoval na svou funkci. Je třetím ministrem britské vlády, který tento týden kvůli premiérovi Borisi Johnsonovi podal demisi, informovala dnes agentura Reuters.

„Velmi jsem doufal, že nebudu muset tento dopis napsat. Zdá se ale, že jiná možnost než odejít z funkce ministra pro záležitosti Walesu není,“ napsal premiérovi Hart, který na tento post nastoupil v prosinci 2019. Johnsona v dopise ocenil jako energického politika s vizí, odhodláním a humorem.

Hart byl údajně v delegaci ministrů, kteří se ve středu odpoledne vydali do Downing Street, aby přiměli Johnsona k demisi. Premiér, kterého provází řada skandálů, ale odstoupení z funkce vytrvale odmítá.

Zpravodajský server BBC News uvedl, že počet ministrů a dalších vládních úředníků, kteří rezignovali, vystoupal již na 44. Jsou mezi nimi také ministr zdravotnictví Sajid Javid a ministr financí Rishi Sunak. Ve vládě nezůstal ani ministr pro otázky bydlení Michael Gove, kterého Johnson odvolal.

Rovněž generální prokurátorka Suella Bravermanová je přesvědčena, že „je načase“, aby premiér odešel. Na otázku reportéra britské televizní stanice ITV, zda uvažuje o tom, že by se ucházela o vedení Konzervativní strany a vlády, odpověděla kladně.

„Miluji tuto zemi. Když sem moji rodiče přišli, neměli vůbec nic a Británie jim dala naději, bezpečí a příležitosti. Mně tato země poskytla neuvěřitelné možnosti ve vzdělání a v kariéře. Jsem této zemi vděčná a působit jako premiérka by pro mě bylo tou největší ctí,“ prohlásila Bravermanová. Matka generální prokurátorky přišla do Británie z Mauricia a otec, který je indického původu, z Keni.

Důvěru ve vlastní straně Johnson u mnohých ztratil kvůli skandálu zvanému Partygate. Ten vyvolaly zprávy o večírcích a setkáních v premiérově sídle v Downing Street v době, kdy byla Británie v koronavirovém lockdownu.

Zatím poslední kritiku si Johnson vysloužil poté, co 30. června kvůli údajnému sexuálnímu napadení dvou mužů rezignoval Christopher Pincher, náměstek hlavního whipa, což je poslanec dohlížející, aby příslušníci strany hlasovali ve sněmovně podle stranických zájmů. Pinchera jmenoval Johnson do funkce letos v únoru. Po vypuknutí této kauzy premiér nejprve tvrdil, že o vyšetřování Pinchera nic nevěděl. Downing Street později uvedla, že na případ zapomněl, a Johnson se za pochybení omluvil.

Reklama

Doporučované