Hlavní obsah

Třetí dítě ho mělo vrátit z Ukrajiny domů. Žádost uvázla a nakonec padl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Prmira.ru/repro foto , Seznam Zprávy

Otec tří dětí Denis Sljusarev zemřel 14. září v Záporoží.

Reklama

Ruska rok marně žádala o propuštění odvedeného manžela z ukrajinské války. Schvalování zamrzlo na úřadu gubernátora.

Článek

Když loni v září Denise Sljusareva z jihosibiřského města Minusinsk mobilizovali do války na Ukrajině, byla už jeho manželka Viktorija těhotná se třetím dítětem. To by za normálních okolností muže od mobilizace uchránilo, jenže těhotenství ještě nepřekročilo 22 týdnů, a tak otec musel narukovat.

Svého třetího potomka nakonec Denis Sljusarev nikdy nespatřil a tento měsíc zahynul na bojišti, informoval ruský web Prospekt Mira.

Manželka se nejprve obrátila na tehdejšího gubernátora Alexandra Ussa. V únoru jí přišla odpověď, že po narození dítěte má podat příslušnou žádost u místní vojenské kanceláře.

V březnu se ženě narodil chlapec. Postupovala podle pokynů a obrátila se na vojenskou kancelář v Minusinsku. Jenže se ukázalo, že tento orgán ke schválení odkladu nestačí a musí rozhodnout komise na krajské úrovni v čele s gubernátorem. K němu odešla žádost v květnu.

V této fázi se schvalovací proces z nějakého důvodu zadrhl. Nepomohly ani urgence manželky přímo u nového gubernátora Krasnojarského kraje Michaila Koťjukova, který byl pověřen výkonem funkce na jaře a na začátku července přijel do Minusinska na setkání s občany.

Kolik je ruských obětí války?

Ruské úřady nezveřejňují počty vlastních lidských ztrát na Ukrajině. Z objednávek certifikátů pro padlé však vyplývá, že číslo jde do statisíců.

Viktorija Sljusarevová mu na akci položila dotaz před publikem. Dostalo se jí ujištění, že dokumenty byly odeslány a potřebné úkony budou dokončeny. Nedostal však ani „opušťák“ – prý si ho zasloužil někdo jiný, když on se přeci vrátí domů za ženou.

Odvedeného muže v srpnu převeleli do Záporožské oblasti, kde 14. září zemřel ve věku 42 let poté, co jeho jednotku zasáhla střelba. Posmrtně dostal řád za odvahu.

Reklama

Doporučované