Hlavní obsah

První souboj začíná. Trumpovou pozici můžou otřást jen dva lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

První tři místa by v Iowě podle průzkumů měla patřit Donaldu Trumpovi, Nikki Haleyové a Ronu DeSantisovi.

Reklama

aktualizováno •

Trump je v Iowě jasným favoritem. Americký politolog Timothy Hagle pro Seznam Zprávy řekl, že pondělní volební shromáždění bude rozhodující zejména pro Rona DeSantise, jehož podpora se svého času blížila Trumpově.

Článek

Za poslední rok Iowou, kde v noci z pondělí na úterý středoevropského času odstartuje maraton před letošními prezidentskými volbami, projelo velké množství kandidátů. Jak se blížil den D, čím dál větší část vysílání místních televizí tvoří volební reklamy, lidem zvoní telefony, na které volají týmy jednotlivých kandidátů, a nechybí ani politici, co se voliče vydávají přesvědčovat až ke dveřím domů.

„Nálada je taková, že se opravdu připravujeme na volební shromáždění. Lidé se hodně zaměřují na volební večer a různé rozdíly jako to, že se musíte dostavit v určitý čas na určité místo,“ vysvětlil v rozhovoru pro Seznam Zprávy docent Timothy Hagle z University of Iowa s tím, že u nich ve státě vše začíná už nejméně rok předem, zhruba v době voleb do Sněmovny reprezentantů a části Senátu připadajících na polovinu prezidentského období.

„Je toho hodně i pro samotné voliče, kteří se s kandidáty chtějí setkat a mluvit, takže i když je tu určité nadšení z voleb a jejich výsledků, ve vzduchu je i určitá úleva, že už bude po všem,“ dodal politolog.

Nejen s jeho pomocí Seznam Zprávy připravily přehled odpovědí na ty nejdůležitější otázky, které byste před vypuknutím volebního klání měli vědět.

Proč je Iowa důležitá?

Iowští voliči se ne vždy trefí do výběru konečného adepta či do toho, kdo usedne v Bílém domě. Zvlášť to platí u republikánů. V Iowě prohráli John McCain, Mitt Romney a v roce 2016 také Donald Trump, i když všichni nakonec získali stranickou nominaci.

Republikánští kandidáti si navíc na základě výsledků hlasování rozdělí pouhých 40 delegátů, což je méně než dvě procenta z celkového počtu těch, o které se bude hrát na červencovém celostátním sjezdu strany. Na dohánění ztrát je tak ještě dost příležitostí s „tučnější“ odměnou.

Cena, o kterou tamní republikáni bojují, je trochu jiná. Vzhledem k tomu, že Iowa je v kalendáři prezidentské kampaně na prvním místě, výsledky volebních shromáždění často neúměrně zvýhodňují své vítěze a ty, kteří dosáhnou dobrých výsledků nebo překonají očekávání.

Iowa

  • asi 3,2 milionu obyvatel (31. z 50 států USA), 2,2 milionu registrovaných voličů (asi 663 tisíc demokratů a 751 tisíc republikánů)
  • běloši 83,7 %, Hispánci 6,9 %, černoši 4,4 %, Asiaté 2,8 %
  • 145 746 km² (26. z 50 států USA)
  • šest volitelů ve sboru, který volí amerického prezidenta
  • tradičně vnímaná jako farmářský stát, ale zemědělství tvoří jen asi šest procent místního HDP, největší podíl na ekonomice tvoří průmysl a finančnictví
Foto: Shutterstock.com

Iowa na mapě USA.

Vítězství kteréhokoli kandidáta v Iowě může pomoci povzbudit jeho kampaň v klíčové počáteční fázi a potenciálně ho posunout k dalším úspěchům v primárkách. Země také poprvé uvidí, jak si kandidát vede u skutečných voličů a ne jen v průzkumech. Úspěch se tak může odrazit ve značné pozornosti médií i bohatých sponzorů.

Jak si vede Donald Trump?

Donald Trump je v Iowě jasným favoritem a podle projektu FiveThirtyEight (538), který je předním agregátorem volebních průzkumů různých agentur, již dosáhl na náskok větší než 30 procentních bodů. V době, kdy exprezident čelí 91 obviněním z trestných činů a mnoha kontroverzím, se proto nabízí otázka, co za tím stojí.

Podle přední průzkumnice veřejného mínění Ann Selzerové z Iowy je to loajální a oddanou základnou, která je z velké části neotřesitelná. Hagle pak zdůrazňuje i to, že v očích Trumpových podporovatelů jsou jeho soudní problémy politickou perzekucí –⁠ v případě jeho obvinění ze strany Bidenovy administrativy, v případě hrozícího odstranění jeho jména z volebního lístku v MaineColoradu zase ze strany tamních vlád a soudů kontrolovaných demokraty.

„Cítí, že je to neoprávněné a jejich podpora pro něj se tím upevňuje. Že už se zašlo moc daleko, ale říkají i lidé, kteří nejsou jeho fanoušci, třeba i někteří demokraté,“ vysvětlil politolog. „Nevím, jestli to může mít až takový dopad, že by lidé, kteří chtěli volit (Nikki) Haleyovou nebo (Rona) DeSantise, najednou volili Trumpa. Stěžuje to ale pozici této dvojice.“

Mohou se průzkumy mýlit?

S čím v Iowě mají zkušenosti, jsou změny nálad těsně před volebními shromážděními. Často v nich hraje roli skupina nerozhodnutých voličů nebo alespoň skupina těch, které je ještě možné přesvědčit, aby nakonec volili kandidáta, kterého předtím úplně nezvažovali. Obvykle k tomu nicméně dochází, pokud jde o těsnější souboj.

„Může se stát cokoli a již jsme byli svědky bizarních věcí, které bychom nikdy nepředvídali. Například v roce 2012 tu byl kandidát, který měl až do našeho posledního průzkumu jen čtyři, pět nebo šest procent. Najednou tu ale byla dvouciferná čísla a nakonec i opravdu vyhrál,“ vzpomínala v rozhovoru pro Seznam Zprávy Selzerová.

„Za současného stavu to vypadá, že Donald Trump má dominantní náskok. Klidně se ale může stát něco, co to změní, jako se to už v minulosti stalo,“ dodala průzkumnice.

A co zbylí kandidáti?

Za zmínku stojí zejména druhé místo, které podle webu 538 patří bývalé guvernérce Jižní Karolíny a někdejší Trumpově velvyslankyni při OSN Nikki Haleyové se 17,1 %, a třetí místo, které alespoň podle tohoto agregátoru průzkumů s 15,7 % drží floridský guvernér Ron DeSantis.

„Pro DeSantise je Iowa rozhodujícím státem, protože pokud se mu zde nebude dařit, nebude se mu dařit ani v New Hampshire, kde si Haleyová dnes vede lépe, a následně ani v Jižní Karolíně, což je pro Haleyovou domácí půda,“ uvedl politolog Hagle.

DeSantis podle něj musí pro vlastní přežití alespoň zmenšit rozestup mezi ním a Trumpem. Jde přitom o muže, o němž se jednu dobu dokonce mluvilo jako o tom, kdo by mohl exprezidenta odstavit a v průzkumech se mu takřka vyrovnal.

Biden v krizi

Spojené státy letos nejspíše čeká repríza souboje o Bílý dům z roku 2020. Oproti Donaldu Trumpovi si však Joe Biden dnes nevede dobře v průzkumech veřejného mínění. Co je důvodem? A má šanci tento trend zvrátit?

Toto pomyslné exprezidentovo oslabení by podle něj však ve finále stejně mohlo pomoci spíše Haleyové. V momentě, kdy se Trump bude zdát porazitelný, někteří voliči by si stejně mohli spočítat, že v dalších státech má ve s srovnání s DeSantisem větší šanci ho porazit.

Stále je ovšem vnímána jako republikánka napojená na establishment, což je něco, proti čemu se zbylí dva zmiňovaní kandidáti a jejich voliči jasně vymezují. „Myslím, že Haleyová tady v Iowě pravděpodobně skončí třetí. Otázkou ale je, jak blízko se může dostat k DeSantisovi,“ říká Hagle.

Co jsou to volební shromáždění?

Zatímco ve většině států USA se nominanti do prezidentských voleb vybírají v takzvaných primárkách, primárních volbách, které se až tak neliší od klasických voleb, v Iowě a na pár dalších místech se konají takzvaná volební shromáždění (v angličtině caucuses). Ta mají jiný a také o něco složitější průběh.

Jde o sérii setkání konaných po celém státě, na nichž účastníci projednávají stranické záležitosti a deklarují své preference pro prezidentského kandidáta, který bude stranu zastupovat ve finální rovince boje o Bílý dům. Následně všichni přítomní odevzdají své hlasy.

„Na volební shromáždění přijdete, probíhá tam schůze, politikaří se a následně se hlasuje. Je to časový závazek v určitou dobu a v určitý den. Není to pohodlné a rozhodnout se jít je pro lidi mnohem obtížnější,“ vysvětlila Selzerová.

Proč budou přímo hlasovat jen republikáni?

Vzhledem k tomu, že demokraté tentokrát mají úřadujícího prezidenta, neočekává se od nich příliš velká aktivita. Pro letošní rok však strana v Iowě také dramaticky změnila svůj proces volby, která bude nově probíhat korespondenčně, a lidé tak nebudou vědět výsledky až do března, kdy je oznámí oficiálně.

Důvodem pro změnu je to, že demokraté se v primárkách rozhodli upřednostnit státy s rasově pestřejším složením, v Iowě převažují běloši. Změnu prosazoval i prezident Joe Biden, který se nechal slyšet, že strana „musí zajistit, aby barevní voliči měli možnost vyjádřit se k výběru kandidáta mnohem dříve a po celou dobu úvodních hlasování“.

Začíná volební maraton

Na volební shromáždění v Iowě je Trump letos lépe připraven než před osmi lety. Má loajální a oddanou základnu i velký tým lidí v terénu, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy autorka výjimečně přesných průzkumů Ann Selzerová.

„Vypadá to, jako by se demokraté na Iowu vykašlali,“ odpověděl Hagle na otázku, zda demokratičtí voliči nejsou naštvaní, že o své výsadní postavení přišli. „Někteří Iowu vnímají jako červený stát, protože zde dvakrát vyhrál Trump, máme republikánského guvernéra a republikáni kontrolují obě naše komory (státního Kongresu). Není to ale tak dlouho, co tu vyhrávali demokraté.“

Reklama

Doporučované