Hlavní obsah

Trump tvrdí, že kvůli pokutě chystá výprodej svého majetku

Foto: Evan El-Amin, Shutterstock.com

Donald Trump.

Reklama

Koncem února soud Donaldu Trumpovi nařídil zaplatit přes 350 milionů dolarů. Dalších asi 100 milionů dolarů pak má uhradit na úrocích.

Článek

Bývalý americký prezident Donald Trump stále nemá ručitele, který by pokryl jeho únorový finanční trest ve výši 464 milionů dolarů (přes deset miliard korun), zatímco se proti němu odvolává.

Podle svých slov tak bude muset přijmout extrémní opatření, jako je například prodej některých nemovitostí za „výprodejové ceny“. „A pokud vyhraju odvolání, budou pryč. Dává to smysl?“ ptal se na své platformě Truth Social. „HON NA ČARODĚJNICE,“ přidal podle serveru The Hill.

Trump narážel na to, že nemusí uvedenou částku vyplatit, zatímco poběží odvolací řízení, musí ale soudu do 25. března prokázat, že stát peníze v případě potvrzení verdiktu dostane.

Právníci v pondělí uvedli, že oslovili na 30 zajišťovacích společností, které by se za Trumpa u soudu zaručily. Ani u jedné ale neuspěli. Většina společností nepřijímá jako zástavu majetek nebo je pro ně výše trestu za hranicemi finančního limitu. Takto vysoká částka se toleruje pouze těm největším veřejným společnostem na světě.

V novém soudním podání proto právníci podle listu The New York Times (NYT) napsali, že dojednat dluhopis na uvedenou obří částku je „prakticky nemožné“. Pokud tak nezasáhne vyšší instance, newyorské úřady by mohly začít Trumpovi zabavovat majetek, jak pro CBS News uvedla generální prokurátorka státu New York Letitia Jamesová.

350 milionů plus úroky

Připomeňme, že důvodem stíhání Donalda Trumpa a jeho firmy Trump Organization je záměrné zveličování hodnoty svého majetku, a to kvůli výhodnějším půjčkám a lepším podmínkám.

Soudce Arthur Engoron téměř všechna tvrzení prokurátorů uznal a v únoru nařídil Trumpovi zaplatit přes 350 milionů dolarů. Nejde přitom formálně o pokutu, nýbrž o snahu přimět žalovaného vrátit peníze, které podle soudu nabyl neprávem.

Dalších asi 100 milionů dolarů pak má Trump zaplatit na úrocích, které se počítají zpětně za několik let a denně narůstají o 112 tisíc dolarů. Právníci Trumpa už dříve navrhovali kauci ve výši 100 milionů dolarů, soud ji ale odmítl.

Zda má Trump na to, aby bez prodeje svých nemovitostí či jiného majetku požadovanou částku soudu složil sám, není jasné. V rámci daného procesu loni vypověděl, že jeho finanční rezervy přesahují 400 milionů dolarů, mnoho podrobností o jeho účetnictví ale k dispozici není.

Soudních líčení má Trump na kontě více. Čelí čtyřem obviněním z trestného činu. Minulý týden dokončil případ s novinářkou Elizabeth Jean Carrollovou, která Trumpa žalovala za pomluvu. Trump musel zaplatit kauci 91,6 milionu dolarů. V této kauze si zajistil dluhopis prostřednictvím společnosti Chubb.

Reklama

Související témata:

Doporučované