Hlavní obsah

Trumpa vybučeli příznivci. Přiznal aplikaci třetí dávky

Že si nechal aplikovat třetí dávku očkování proti covidu-19, řekl exprezident Donald Trump na zastávce svého turné v Dallasu.Video: twitter/NoSpinNews

 

Reklama

Nejdříve byl skeptický, teď na své příznivce apeluje, aby se v co největším množství očkovali. Bývalý americký prezident Donald Trump tvrdí, že pokud budou Američané odmítat očkování, navrch budou mít liberálové.

Článek

Bývalý americký prezident Donald Trump v neděli na turné v Texasu přiznal očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19. Od části publika za to sklidil bučení, informuje americká CNN.

„Já i prezident jsme očkovaní,“ oznámil publiku na zastávce exprezidentovy tour v Dallasu bývalý moderátor televizní stanice Fox News Bill O’Reilly. „Šel jste na posilující dávku?“ pokládá dále Trumpovi otázku. „Ano,“ odpověděl bez váhání Trump.

To ale část obecenstva pobouřilo a začala na něj bučet. „Nedělejte to,“ zopakovala několikrát bývalá hlava státu a negativní reakci ospravedlnila tím, že jde v publiku jen o menšinový názor.

Není to přitom poprvé, co exprezidenta, který byl sám dříve vůči vakcínám přinejmenším zdrženlivý, někde za propagaci očkování kritizovali. Podobný scénář se odehrál i letos v srpnu při setkání v Alabamě. „Naprosto uznávám vaše svobody. Já ano. Děláte, co musíte. Radím vám ale – nechte se očkovat. Já jsem se nechal a je to dobré. Očkujte se,“ řekl tehdy.

Část osazenstva s ním ale hlasitě nesouhlasila a vybučela ho. „Ne, to je v pořádku. To je v pořádku,“ reagoval Trump, který jako by nesouhlasu rozuměl. „Máte svobodu. Já jsem se ale naočkoval. Pokud to nezabere, budete prvními, kterým o tom řeknu. Ano?“ vysvětloval své jednání.

Na setkání v Dallasu zvolil pro přemlouvání svých příznivců k očkování jinou strategii. Publiku se snažil zdůraznit, že pokud tak co nejvíc Američanů neučiní, „hrají tím do karet“ své protistraně a zároveň si odmítají připsat za vakcínu zásluhy. „Podívejte se, udělali jsme něco, co bylo historické. Zachránili jsme desítky milionů životů po celém světě. My společně, my všichni, ne já,“ řekl.

Trump dále připustil, že by koronavirová situace byla v zemi výrazně horší, pokud by k vývoji vakcín nedošlo. „Přijměte za to zásluhy,“ zopakoval proto politik několikrát. Podle něj také neochota lidí nechat se očkovat znamená výhru především pro americké liberály, informuje deník The New York Times.

Postoj exprezidenta k vakcínám a pandemii je přitom od počátku spíše skeptický. Ačkoliv covidem-19 sám prošel, léčil se i přes nevoli části medicínské obce experimentálním lékem remdesivir. Ten přitom pro léčbu zásadně nedoporučuje Světová zdravotnická organizace.

Když k první dávce očkování přece jen Trump svolil, udělal tak oproti jiným hlavám státu za zavřenými dveřmi a bez přítomnosti médií. Ještě letos v září pak pro americký The Wall Street Journal uvedl, že třetí, posilující dávku si aplikovat neplánuje. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že je „v dobré kondici“.

Reklama

Doporučované