Hlavní obsah

Turecké volby se mění v soutěž o to, kdo vyžene víc uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Syrská žena prochází před billboardy prezidentských kandidátů ve městě Şanliurfa na jihovýchodě Turecka.

Reklama

V zemi, která hostí asi čtyři miliony syrských uprchlíků, sílí xenofobie a nacionalismus. Návrat „syrských hostů“ do vlasti měla v programu i opozice, nyní ale ve snaze porazit Erdogana rétoriku ještě přitvrzuje.

Článek

Po středečním tweetu šéfa turecké opozice Kemala Kiliçdaroglua se zdá, že se druhé kolo prezidentských voleb promění v souboj populistů. Vůdce koalice šesti opozičních stran, který chce porazit dvacet let vládnoucího autoritáře Recepa Tayyipa Erdogana, se totiž obrátil na nacionalistické voliče.

„Nenecháme naši vlast této mentalitě, která k nám přivedla deset milionů nelegálních uprchlíků,“ prohlásil ve středu s tím, že je třeba, aby byli uprchlíci urychleně vyhoštěni ze země.

Uprchlíků ze Sýrie je ale podle oficiálních statistik v zemi okolo čtyř milionů. Kde vzal Kiliçdaroglu číslo více než dvojnásobné, není jasné. O to jasnější je jeho motivace –⁠ v prezidentských volbách dostal 44,9 procent oproti Erdoganovým 49,4 procentům, což je hluboko za očekáváním.

Většina předvolebních průzkumů spíše favorizovala opozici, případně ukazovala zhruba stejné skóre pro oba rivaly. A právě nacionalističtí voliči budou teď skupinou, o jejichž přízeň se bude nejvíce bojovat.

Přetahovaná o třetího muže voleb

„Nacionalismus narůstá, zvláště mezi mladými,“ řekl listu The Washington Post 31letý Mehmet Yildiz, zaměstnanec banky v Istanbulu. Mladí lidé si myslí, že je Syřané a Afghánci připravují o příležitosti,” dodal.

Erdogan jde do druhého kola z pozice favorita

Přečtěte si, jako dopadly parlamentní a první kolo prezidentských voleb v Turecku:

Jeho slova ostatně potvrzují i výsledky voleb. Zatímco v těch parlamentních nad očekávání zabodovala nacionalistická strana MHP, která je Erdoganovým koaličním partnerem, v prezidentských volbách získal celých 5,2 procent Sinan Ogan, dosud nepříliš známý krajně pravicový politik.

Před druhým kolem, které se uskuteční 28. května, se tak Ogan stal atraktivním politickým partnerem, telefony mu zvoní jak od opoziční Národní aliance, tak i od vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Politik prohlásil, že je před druhým kolem ochoten podpořit opozici, pokud se ale ta vzdá ústupků směrem k prokurdské Lidově demokratické straně (HDP), která sice nebyla členem Kiliçdarogluovy koalice, nepřímo ale jejího šéfa podpořila.

Komu dát hlas ve druhém kole, řeší i Kerem Erden, třicátník žijící v Istanbulu: „Pro voliče, který v prvním kole volil Sinana Ogana, to nebude snadné rozhodování. Jsem přece volič, který nechce status quo a hledá politické inovace,“ přiznal v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Zmiňuje i své dilema ohledně cizinců v zemi: „Turecko je v současné době rájem pro mnoho cizinců a je příjemné být svědkem toho, jak Rusové a Ukrajinci, kteří jsou teď ve válce, mohou v Turecku vedle sebe sedět a v klidu popíjet kávu. Každým dnem se turecká společnost stává více a více otevřenou. A mnozí z mých přátel, kteří jsou majiteli továrny nebo dílny, lámou vlastní rekordy týkající se míry exportu. Současně však nekontrolovatelná porodnost, zejména mezi Syřany, představuje hrozbu s každým dalším dnem,“ myslí si muž, který pracuje v byznysu s realitami.

Perspektivní ekonomický plán, který by zemi dostal z dlouhé krize, podle něj nenabízí ani Erdoganova vláda, ani opozice. Pro vládu nicméně v jeho očích hovoří jeden faktor –⁠ průlom, který dosáhla v obranném průmyslu, konkrétně ve výrobě dronů.

Erden v této souvislosti připomíná výrok zakladatele moderního Turecka Mustafy Kemala Atatürka: „Budoucnost je v oblacích,“ a obává se, že Kiliçdaroglu boom zbrojního průmyslu nebude dál podporovat.

Spolupráce s „teroristy“

Kromě výše zmíněných slov o uprchlících Kiliçdaroglu ve středu obvinil vládu, že je pod „kontrolou Ruska“ a řekl, že nenechá zemi někomu, kdo hledí na ženy jako na předměty. Jak ale připomíná zpravodaj serveru Middle East Eye Ragip Soylu, Kiliçdaroglu celé tři dny po volbách živě nevystoupil před svými příznivci a plánuje sice cesty do několika měst, pokračování kampaně ale zatím postrádá potřebnou energii.

O místo však přišel šéf volební kampaně a v následujících dnech by měl hrát důležitější roli populární istanbulský starosta (a jeden z původně zvažovaných kandidátů na prezidenta) Ekrem Imamoglu.

Otázkou je, zda se podaří udržet spojenectví šesti stran zvané Národní aliance nebo také Stůl pro šest. Vůdkyně pravicové Dobré strany Meral Akşenerová, která byla proti nominaci Kiliçdaroglua na společnou prezidentskou kandidátku, totiž na rozdíl od zbylých pěti koaličních partnerů po volbách nevystoupila se vzkazem, že nic není ztraceno a je třeba bojovat dál.

Část její strany má přitom podobné názory jako výše zmíněný třetí muž voleb Sinan Ogan –⁠ ani jim se nelíbí spolupráce s prokurdskou HDP, již Erdogan označuje za teroristy. „Opozice musí pochopit, že nemůže vyhrát volby, když bude s teroristickou organizací,“ řekl po volbách. Vláda stranu spojuje se separatistickou Stranou kurdských pracujících (PKK).

Před druhým kolem se zdá, že Erdogan drží všechny trumfy v rukách. Jak se rozhodnou nacionalisté, nicméně není jisté. „Turečtí nacionalisté už nejsou tak homogenní skupinou jako dříve. Po desítky let dominovala jejich programu kurdská otázka, syrští uprchlíci jsou teď ale urgentnější problém,“ upozorňuje analytička washingtonského Blízkovýchodního institutu Gönül Tolová. Stále více Turků podle ní vnímá Syřany jako bezpečnostní hrozbu a riziko pro etnické složení země.

Reklama

Doporučované