Hlavní obsah

Erdogan musí o prezidentské křeslo zabojovat ještě jednou

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Průběh prezidentských a parlamentních voleb v tureckém Istanbulu na snímku ze 14. května 2023.

Reklama

aktualizováno •

Turecko čeká ještě druhé kolo prezidentských voleb, potvrdila tamní Nejvyšší volební rada. Během nervózního sčítání hlasů se za vítěze prohlašovaly oba tábory. Ve vedení je ale nakonec stávající prezident Erdogan.

Článek

Ani současný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ani jeho vyzyvatel Kemal Kiliçdaroglu nezískali většinu potřebnou pro vítězství v prvním kole prezidentských voleb. V pondělí odpoledne to potvrdila Nejvyšší volební rada. Turci tak půjdou 28. května hlasovat znovu.

Šéf turecké Nejvyšší volební rady Ahmet Yener oznámil, že Erdogan - získal celkem 49,5 procenta hlasů, zatímco jeho hlavní rival Kiliçdaroglu 44,9 procent. V pořadí třetí se umístil kandidát pravicové až krajně pravicové aliance Sinan Ogan, který získal přes pět procent hlasů.

Erdogan dříve z balkonu promluvil ke svým příznivcům, kteří se shromáždili před sídlem jeho strany v Ankaře. Vyjádřil přesvědčení, že svůj post obhájí už v prvním kole voleb. „Přestože ještě nemáme konečné výsledky, máme velký náskok,“ vzkázal.

„Nevíme, jestli volby skončily už v prvním kole. Pokud se náš národ rozhodne jít do druhého kola, budeme to také respektovat,“ snažil se rozptýlit obavy, že by mohl výsledky zpochybnit.

Předběžné výsledky nerozporoval ani Kiliçdaroglu. Voličům ovšem slíbil: „Ve druhém kole tyto volby vyhrajeme.“

Více o prezidentských volbách v Turecku:

Mnozí mladí Turci jsou frustrovaní ze současné vlády. Po dvaceti letech Erdoganova prezidentství hodlají někteří využít své první možnosti dát nespokojenost najevo ve volební místnosti.

/Od našeho spolupracovníka v Istanbulu/

Přetahovaná o výsledek

Sčítání hlasů v Turecku provázely od počátku protichůdné zprávy a nejasnosti. Jakmile se zavřely volební místnosti, začala turecká média hlásat, že se vedení v boji o prezidentské křeslo ujímá současná hlava státu.

Hlavní rival autoritářského vůdce Kiliçdaroglu však vzápětí vystoupil s tvrzením, že je to on, kdo má náskok. A strany, které za ním stojí, v prohlášení požádaly, aby veřejnost nevěřila údajům, které publikují provládní média či státní agentura Anadolu.

Agentura Reuters po sečtení zhruba 70 procent okrsků napsala, že je víc než pravděpodobné, že nikdo nezíská přes 50 procent hlasů a bude nutné druhé kolo voleb. Přičemž: „Obě strany odmítají čísla zveřejněná druhou stranou, aniž by byl oznámen nějaký oficiální výsledek.“

Ankarský opoziční starosta Mansur Yavas zhruba v té době oznámil, že sčítání jeho strany naznačuje, že Kiliçdaroglu má náskok 47,42 procenta, zatímco Erdogan má 46,48 procenta. A naopak - vládní televize TRT Haber odvysílala, že Erdogan má zhruba 51 procent hlasů.

Později, po sečtení dalších okrsků, zveřejnila Anadolu prognózu, podle které čeká Turky druhé kolo. Po sečtení zhruba 90 procent hlasů měl Erdoganův zisk klesnout pod 50 procent.

Portrét

Kemal Kiliçdaroglu je pravým opakem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Zatímco současná hlava státu si postupně navyšovala pravomoce, lídr opozice je naopak chce předat zpátky parlamentu.

Přetahovaná o průběžný výsledek je v Turecku, kde se v minulosti zprávy o sčítání jednoduše přestaly zveřejňovat, když nevyznívaly dobře pro vládní stranu, zásadní.

„Opozice i touto cestou chce zajistit, aby její pozorovatelé zůstali ve volebních místnostech a dohlíželi na sčítání. Pokud by si mysleli, že je vše ztraceno, mohli by být v pokušení odejít,“ napsal na BBC zpravodaj v Istanbulu Johnny Dymond.

Průzkumy zveřejněné krátce před volbami ukazovaly, že opoziční kandidát Kiliçdaroglu má šanci vyhrát už první kolo prezidentské volby. Nakonec ale absolutní vítězství jen těsně uniklo Erdoganovi.

Reklama

Doporučované