Hlavní obsah

Twitter vrátil modrou „fajfku“ i neplatícím uživatelům. Ale jen vybraným

Foto: Profimedia.cz

Ověření se vrátilo mnohým uživatelům s více než milionem sledujících. Ilustrační snímek.

Reklama

Modrý „ověřovací“ znak se znovu objevil u některých neaktivních či neplatících uživatelů Twitteru. Proč, zůstává záhadou.

Článek

Na sociální síti Twitter ve čtvrtek zavládl chaos. Tisícům lidí včetně celebrit a veřejně známých osobnostní smazali proslulou modrou „fajfku“, která potvrzovala pravost jejich účtu.

Majitel sítě Elon Musk již dříve avizoval, že pravidla pro ověřování účtů na této sociální síti hodlá změnit. Za verifikační znak začal požadovat měsíční poplatek. Společnost, která prošla od převzetí Muskem řadou chaotických změn, tak ve čtvrtek zrušila verifikaci všem neplatícím uživatelům.

V sobotu však byli mnozí z nich překvapeni, když se u jejich jména modrá „fajfka“ objevila znenadání znovu – a to bez jejich přičinění, píše BBC. Některým účtům s více než milionem sledujících Twitter znovu zavedl modré ověření, aniž by za něj zaplatily. Jsou mezi nimi například celebrity jako Beyoncé, Harry Kane, Richard Osman nebo Victoria Beckham. Twitterový účet BBC News má také zpátky svou zlatou „fajfku“ určenou pro verifikaci firem, za což rovněž stanice nezaplatila.

Mnoho známých osobností přišlo na twitteru o verifikaci

Celebrity na twitteru reagují na ztrátu ověřovací ikony u svých účtů. Často s humorem a ironicky. Některé zase vyjadřují rozhořčení i nepochopení.

V neděli se rovněž objevily zprávy o účtech, u jejichž jména se objevilo modré znamení (což indikuje, že služba byla zaplacena), ač jsou jejich majitelé jsou zesnulí. Podle agentury Bloomberg lidé upozornili třeba na profily slavného šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina či bývalého hráče NBA Kobeho Bryanta, u nichž se ověření objevilo. Bourdain zemřel v roce 2018, Bryant v roce 2020.

Jiné rozzlobilo přidání modrého symbolu k profilu saúdskoarabského novináře a publicisty Džamála Chášukdžího, který byl zavražděn roku 2018 v Istanbulu. Twitter status ověření popisuje takto: „účet je ověřen, pokud je přihlášen k Twitter Blue a ověřil své telefonní číslo“. Není tedy zcela jasné, kdo službu zaplatil, jelikož výše zmíněné účty zesnulých jsou již léta neaktivní.

Záhada neplatících účtů

Než platformu koupil miliardář Elon Musk, byla modrá „fajfka“ symbolem ověřeného účtu a společnost ji poskytovala zdarma. Původně byla užívána jako ověřovací nástroj, který měl pomoci rozlišit falešné účty a omezit šíření dezinformací.

Nyní se jedná o symbol potvrzující přihlášení k odběru prémiové služby tzv. Twitter Blue. Ta je zpoplatněna a má rovněž sloužit k ověření. Cena se pohybuje okolo osmi dolarů měsíčně (cca 170 korun).

Proč se některým uživatelům modrý symbol znenadání vrátil, zůstává záhadou. Společnost Twitter ani její majitel Elon Musk zatím záležitost nekomentovali. Někteří uživatelé se podle serveru Deutsche Welle domnívají, že pouze účty, které byly dříve ověřeny a měly více než jeden milion sledujících, získaly zpět svůj ověřený stav.

Elon Musk, již dříve uvedl, že „osobně platí“ za předplatné Twitter Blue některých uživatelů včetně hvězdy NBA LeBrona Jamese, věhlasného spisovatele Stephena Kinga nebo herce Williama Shatnera, kteří kritizovali zavedení placeného předplatného.

Mnoho známých osobností se o víkendu ve svých tweetech vymezilo vůči ověření v rámci Twitter Blue, aby objasnily, že za službu neplatí ani neuvedly své telefonní číslo pro ověření. Kromě zmíněného Stephena Kinga, který podotkl, že by byl raději, kdyby peníze za jeho ověření věnoval Musk na charitu, se vůči ověřovací značce ohradil třeba herec Ian McKellen.

Reklama

Doporučované