Hlavní obsah

Twitter zablokoval účet Julije Navalné. Za pár minut se vrátil

Bez komentáře: Vzkaz Julije Navalné. Vyzvala Rusy, aby se nebáli a jednali.Video: twitter/yulia_navalnaya

 

Reklama

aktualizováno •

Sociální síť X, dříve známá jako Twitter, později oznámila, že její bezpečnostní mechanismy účet chybně vyhodnotily tak, že porušuje pravidla. Navalné po návratu profilu na web přibývají tisíce sledujících.

Článek

Účet Julije Navalné na sociální síti X v úterý na několik desítek minut zmizel. Upozornil na to například ruský exilový server Meduza. Manželka ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který zemřel v pátek v sibiřském vězení, si ho založila teprve v pondělí. Od té doby nasbírala přes 90 tisíc sledujících.

Síť X později blokaci účtu označila za chybu. „Obranné mechanismy naší platformy proti manipulaci a spamu omylem označily (účet Julije Navalné), jako by porušoval naše pravidla,“ vysvětlilo bezpečnostní oddělení. Příslušné mechanismy se firma chystá aktualizovat.

Síť patří americkému miliardáři Elonu Muskovi, který se vzdal jejího původního názvu Twitter. Podnikatel ji převzal, aby – jak sám říká – umožnil „opravdovou svobodu slova“.

Navalná v pondělí oznámila, že hodlá pokračovat v práci svého manžela, který upozorňoval na nekalosti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vdova zároveň obvinila ze smrti svého manžela přímo šéfa Kremlu. Ruské vedení to odmítá a tvrdí, že Navalnyj po náročném pobytu v trestanecké kolonii zemřel v důsledku „syndromu náhlého úmrtí“.

Foto: twitter/yulia_navalnaya

Pozastavaný účet Julije Navalné.

V úterý Navalná na X například vyzvala Kreml, aby jí „vrátil Alexejovo tělo a povolil mu být důstojně pohřben“. Ruské úřady odmítají rodině tělo vydat. Navalná to považuje za snahu smazat stopy po manželově otravě novičokem. Touto nervově-paralytickou látkou byl Navalnyj podle mezinárodních vyšetřovatelů otráven už v roce 2020.

Kreml obavy Navalné považuje za „nepodložené“, jak řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Podle zdrojů serveru The Moscow Times ale Moskva zvažuje i možnost, že tělo vrátí až po březnových prezidentských volbách. Důvodem jsou obavy, že by se jeho pohřeb mohl proměnit v protirežimní demonstraci, což by mohlo poškodit prezidenta Putina.

Už před zablokováním účtu uživatelé podle Meduzy hlásili, že příspěvky Navalné byly dostupné přes přímý odkaz, ale neukazovaly se, pokud na ně další účty odpověděly nebo jinak reagovaly.

Reklama

Doporučované