Hlavní obsah

Twitter záměrně upozaďuje příspěvky o Ukrajině, odhalila analýza

Foto: Rokas Tenys, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Algoritmus sociální sítě Twitter záměrně znevýhodňuje příspěvky o Ukrajině, ukázala analýza zdrojového kódu. Odborníci odhalili i další tajemství o tom, jak firma Elona Muska nabízí příspěvky uživatelům.

Článek

Velkou novinkou uplynulého týdne v oblasti technologií bylo zpřístupnění algoritmu Twitteru veřejnosti. Je to důležitá událost, algoritmy sociálních sítí jsou totiž nedílnou součástí lidských životů a o tom, do jaké míry životy ovlivňují, se vede spousta debat. Všechno od Googlu a YouTube přes Instagram a Facebook až po LinkedIn a TikTok má v sobě nějaký takový algoritmus.

Když Twitter 31. března algoritmus, na základě kterého lidem nabízí příspěvky, zveřejnil, začali jej uživatelé okamžitě procházet a zkoumat. Analytici zjistili, že tweety, které se týkají Ukrajiny, zpravidla dostávají nižší „skóre“ než tweety ostatní. To znamená menší pravděpodobnost, že je uživatelé ve svém kanálu uvidí.

Ukrajina jako přítěž

Expert na informační technologie Aakash Gupta se společně se skupinou dalších lidí pustil do analýzy zdrojového kódu. Mimo jiné díky webu GitHub, kde je zdrojový kód Twitteru k dispozici, zjistil, že stejně jako příspěvky vyhodnocené jako „dezinformace“ je i téma Ukrajiny potlačováno. Jejich poznatky zveřejnil například server The New Voice of Ukraine.

„Cokoli, co je klasifikováno jako dezinformace, je vyřazeno. Překvapivě jsou to i příspěvky o ‚ukrajinské krizi‘,“ napsal na twitteru Gupta, který se ve světě technologického průmyslu pohybuje přes 10 let.

I podle neověřených informací, které kolují na sociálních sítích, zaznamenali uživatelé Twitteru, kteří často publikují příspěvky na téma Ukrajina, menší dosah svých účtů od doby, kdy Musk v říjnu loňského roku platformu převzal.

Muskův vlastní postoj k podpoře Ukrajiny je nejednoznačný. Musk sice Ukrajině pomohl tím, že jí poskytl satelitní internetové terminály Starlink, které země využila a dosud využívá ke komunikaci pro vojáky i civilisty. Některé jeho další veřejné postoje týkající se války se ale staly terčem kritiky – dokonce i ze strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Musk a Ukrajina

Společnost SpaceX podnikla kroky k tomu, aby zabránila ukrajinské armádě využívat její satelitní internetovou službu Starlink pro vojenské účely, potvrdila ředitelka společnosti.

Podle Zelenského je důležité, aby nejbohatší muž světa plně porozuměl situaci na Ukrajině, když se k ní vyjadřuje.

Musk na začátku října loňského roku na twitteru zveřejnil „mírový plán pro Ukrajinu“, který velmi upřednostňoval pozici Ruska. Musk také požádal svých tehdejších 108,5 milionu sledujících na twitteru, aby hlasovali o jeho návrhu na řešení války na Ukrajině.

Mezi jeho návrhy byla i myšlenka uspořádat referendum pod dohledem OSN v částech Ukrajiny, o kterých Kreml tvrdí, že je anektoval. „Rusko odejde, pokud to bude vůle lidu,“ uvedl Musk. Kyjev by se podle Muska měl zároveň vzdát Krymu. Ten Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo v roce 2014.

Sám Zelenskyj tehdy na twitter vložil anketu s otázkou „Který Elon Musk se vám líbí víc? Ten, který podporuje Ukrajinu“ nebo „Ten, který podporuje Rusko“? Musk tehdy odpověděl, že stále podporuje Ukrajinu, ale obává se, že „masivní eskalace“ války by poškodila nejen Ukrajinu, ale celý svět.

Srdíčko je mnohem lepší než komentář

Uživatelé se také díky zveřejnění zdrojového kódu dozvěděli i další podrobnosti o tom, jak funguje doporučování příspěvků na Twitteru, co uživatelům přinese větší sledovanost a co jim naopak ublíží.

Díky každému srdíčku, které uživatel získá, se „skóre“ daného tweetu zvýší až třicetkrát. Za každý retweet je to dvacetkrát, každá odpověď skóre zvýší pouze jedenkrát. Pro uživatele je mnohem účinnější získat srdíčka a retweety než odpovědi, říká Gupta.

Algoritmus také uživatele rozřazuje do skupin, profily se do skupin řadí „podle podobnosti“, není ovšem jasné, na základě čeho tuto podobnost Twitter rozpoznává. Díky tomu se ale tweety dostávají mimo okruh sledujících daného uživatele, zobrazí se nějak podobným lidem.

Vymýšlení slov nebo překlepy škodí. Slova, která jsou identifikována jako „neznámý jazyk“, dostanou podle Gupty „obrovskou penalizaci“. Penalizovány jsou ale mnohé interakce, které na twitteru uživatelé provádí.

Dosah poškozují i kroky, kdy uživatel například někoho zablokuje nebo nahlásí příspěvek jako spam. O tom informoval jiný analytik, Steven Tey, který se sociálními sítěmi dlouhodobě zabývá a pracuje pro americkou technologickou společnost Vercel.

Twitter také podle Teye pracuje se čtyřmi různými skupinami uživatelů, které aplikace sleduje a porovnává, jak jejich tweety na uživatele působí. Kategorie jsou následující: Uživatelé, kteří mají moc, uživatelé z řad demokratů, uživatelé z řad republikánů, samostatnou kategorií je pak profil samotného vlastníka Twitteru Elona Muska.

To potvrzuje spekulace, které se objevily v posledních měsících. Musk totiž tehdy údajně nechal algoritmus záměrně změnit, aby byly jeho tweety více vidět. Vyvolal to fakt, že tweet prezidenta Joea Bidena, který má 37 milionů sledujících, vygeneroval téměř 29 milionů zobrazení, zatímco podobný tweet Muska, který má 128 milionů sledujících, vygeneroval o něco více než 9,1 milionu zobrazení.

Twitter

Sociální síť Twitter učiní další změny u své placené funkce Twitter Blue. Od poloviny dubna budou doporučovány ostatním uživatelům pouze příspěvky ověřených předplatitelů.

Stejně jako na většině platforem se i starší tweety na Twitteru stávají časem méně relevantními (a ostatním uživatelům se zobrazují méně často). Přesněji řečeno, tweety mají poločas rozpadu 360 minut, což znamená, že skóre relevance tweetu se každých 6 hodin sníží o 50 procent.

Zprávu, že Musk zpřístupnil zdrojový kód Twitteru veřejnosti, mnoho uživatelů uvítalo jako krok k transparentnosti, i když někteří měli obavy, že díky odhalení způsobu řazení tweetů bude nyní mnohem snazší algoritmus obelstít.

Musk mohl ke zveřejnění přistoupit i proto, že části zdrojového kódu sociální sítě Twitter na konci března unikly na internet.

Twitter Blue

Ze zveřejněného algoritmu analytici vyčetli, že předplatitelé služby Twitter Blue dostávají v algoritmu větší podporu. To se ale brzy změní, protože Twitter plánuje další změny u této placené funkce.

Rozhovor k rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku

Analytici, kteří dlouhodobě sledují Bělorusko přes satelitní snímky, si zatím nevšimli budování základny pro jaderné zbraně. To ale neznamená, že je to vyloučené, uvedl pro Seznam Zprávy analytik Michal Smetana.

Od poloviny dubna budou doporučovány ostatním uživatelům pouze příspěvky ověřených předplatitelů. To znamená, že neověření uživatelé budou mít menší možnost získat pro svůj tweet lajk nebo retweet, uvedla BBC. Ověření také bude nově umožňovat přístup k některým dalším dosud veřejným funkcím, například k hlasování v anketách.

Nově ohlášené změny jsou podle Muska jediným způsobem, jak řešit „převzetí moci pokročilými houfy botů s umělou inteligencí“. Jinak je to podle něj beznadějně prohraná bitva.

Uživatelé sítě v současnosti platí měsíčně sedm dolarů (154 korun), pokud chtějí mít ověřený účet označený modrou ikonou.

Reklama

Doporučované