Hlavní obsah

U Luhansku našli masový hrob s trestanci, kteří bojovali u vagnerovců

Foto: Profimedia.cz

Nástěnná malba na oslavu ruské žoldnéřské Vagnerovy armády s nápisem „Vagnerova skupina – ruští rytíři“, Bělehrad, 20. ledna 2023.

Reklama

Poblíž Luhansku byly objeveny desítky nových hrobů. Přišlo se na to, že patří trestancům, které Vagnerova armáda naverbovala v ruských věznicích. Jejich rodiny si stěžují, že je o smrti příbuzných nikdo neinformoval.

Článek

Obyvatelé Luhansku objevili začátkem února na místním hřbitově 42 čerstvých hrobů. Tvrdili, že nikoho z pohřbených neznají, a divili se, že hroby nikdo nenavštěvuje. Případu se věnoval ruskojazyčný server BBC. Přišel na to, že v hrobech s největší pravděpodobností leží muži, které žoldnéřská Vagnerova armáda rekrutovala v ruských věznicích.

Novinářům BBC se podařilo z veřejných zdrojů dohledat informace o 37 mužích, jejichž osobní údaje se shodují s údaji na náhrobcích nedaleko Luhansku. Zjistili, že 35 z nich pochází z Ruska, jeden z Běloruska a další z Uzbekistánu. Na internetových stránkách ruských soudů našli, že 20 z nich mělo „na krku“ soudní rozsudky. Trest odnětí svobody si měli odpykávat dodnes.

Novinářům se také podařilo najít profily mužů na sociálních sítích. Skrze ně pak zkontaktovali rodiny několika z nich a požádali je, aby jim osvětlily minulost svých příbuzných. Všichni jim odvyprávěli téměř totožný příběh.

Tvrdili, že jejich příbuzní si odpykávali trest ve vězení, když jim nabídli, aby se stali součástí Vagnerovy armády a šli bojovat do války na Ukrajině. Souhlasili. Koncem srpna je propustili z vězeňských zařízení. V říjnu pak přestali odpovídat na zprávy a rodiny s nimi nadobro ztratily spojení.

O tom, že padli v boji, je Vagnerova armáda ani jiné ruské instituce neinformovaly. „Ubíjí mě, že nás nikdo neinformoval a stále je ticho. Moje dítě bylo pohřbeno na cizím území a to je děsivé. Chci, aby tu byl můj syn se mnou. Když už ho nepřivezou živého, ať přivezou alespoň tělo,“ uvedla matka jednoho z mužů.

Vagnerovci už nebudou verbovat vězně

Vagnerova skupina již nebude rekrutovat vězně, oznámil šéf žoldnéřské organizace Jevgenij Prigožin. Poslední týdny se objevují zprávy o velkých ztrátách vagnerovců i špatných podmínkách, se kterými se trestanci na frontě potýkají.

Nejde o první masový hrob

Pohřebiště nedaleko Luhansku není jediným masovým hrobem, v němž leží desítky trestanců naverbovaných Vagnerovou armádou, který se podařilo nalézt.

Ve vesnici Bakunsk v Krasnodarské oblasti našli v prosinci 47 hrobů, připomíná agentura Ukrinform. Jejich počet se během dvou měsíců nakonec vyšplhal až na 270. Všechny náhrobky byly ozdobeny věnci s červeno-černo-žlutým znakem, který se nápadně podobá těm, které má na svých praporech Vagnerova armáda.

Náhrobky s červeno-černo-žlutými věnci našli také obyvatelé vesnice Fryanovo na okraji Moskvy. Na místě objevili 22 hrobů. Následně se podařilo zjistit, že celkem dvanáct osob, jejichž osobní údaje se zcela shodují s údaji na náhrobních deskách, bylo v minulosti odsouzeno.

Zakladatel vagnerovců Jevgenij Prigožin později potvrdil, že na pohřebišti v Krasnodarské oblasti leží členové jeho soukromé armády. K masovým hrobům v Luhansku a ve Fryanovu se dosud nepřihlásil.

Kreml se otázkám na téma, zda na Ukrajině bojují trestanci, opakovaně vyhýbá. Jak ale upozorňuje agentura Ukrinform, ruský prezident Vladimir Putin v minulosti nejméně jednomu trestanci, který bojoval v řadách Vagnerovy armády, osobně udělil ocenění.

Přesný počet trestanců zabitých na Ukrajině nelze zjistit. Podle organizací na ochranu lidských práv jsou ovšem ztráty v jejich řadách značné. Stanici BBC se ve spolupráci s nezávislým ruským serverem Mediazona a dobrovolníky podařilo ověřit informace o celkem 820 trestancích, kteří padli v bojích na Ukrajině.

Reklama

Doporučované