Hlavní obsah

Ukrajina na dosah důležité pomoci. NATO slíbilo protivzdušnou obranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Systém protivzdušné obrany Patriot.

Reklama

NATO přislíbilo Ukrajině další systémy protivzdušné obrany, které by mohly zmírnit dopady ruského bombardování. Očekává se také, že by ochranu ukrajinského nebe mohlo posílit i schválení vojenské pomoci ze strany Spojených států.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinská armáda se dostala do defenzivy a hlásí, že jí dochází potřebné vojenské dodávky. Rusko získalo převahu v bojích už loni a ofenzivní akce v posledních měsících stupňuje, pokračuje také v rozsáhlých útocích na ukrajinskou energetickou infrastrukturu.

Schválení vojenské pomoci tak nyní přichází podle ukrajinských představitelů v kritickém okamžiku. Jedním z hlavních cílů je i omezení dopadů ruského bombardování a ostřelování, ke kterému zřejmě přispěje i NATO. Aliance v pátek slíbila, že brzy dodá napadené zemi další systémy protivzdušné obrany.

Šéf organizace Jens Stoltenberg uvedl, že ve skladech členských zemí jsou k dispozici systémy Patriot a další pokročilé systémy protivzdušné obrany, které by mohly být poskytnuty Ukrajině - neuvedl však žádné podrobnosti o tom, kdy by je Kyjev mohl dostat.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již dříve prohlásil, že právě systémy Patriot jsou pro ukrajinskou protivzdušnou obranu zásadní, země jich však podle něj nemá dost a to způsobuje problémy v protivzdušné obraně. V pátek pak upřesnil, že jich nyní Kyjev potřebuje nejméně sedm, aby mohl čelit ruské vzdušné převaze.

„Potřebujeme dalších sedm patriotů nebo podobných systémů protivzdušné obrany, to je minimální počet. Mohou zachránit mnoho životů a skutečně změnit situaci. V NATO takové systémy máte,“ řekl.

Debaty o pomoci Ukrajině

Schválení další americké pomoci Ukrajině vázne už týdny. Balíček s pomocí už sice prošel Senátem, ale republikánské vedení Sněmovny reprezentantů ho nechce pustit dál. Pro Kyjev to může být existenční problém. V kuloárech amerického Kongresu zaznívá i to, že se republikáni bojí, aby přijetí balíčku příliš nepomohlo Joemu Bidenovi v kampani.

Jakou změnu by systémy přinesly?

Patriot je považován za jeden z nejmodernějších amerických systémů protivzdušné obrany a je obvykle nedostatkovým zbožím, o které se ucházejí spojenci USA po celém světě. Systém, který stojí více než miliardu dolarů, je obzvláště účinný proti balistickým a řízeným střelám.

Ukrajina má nyní k dispozici tři systémy Patriot: jeden ze Spojených států a dva z Německa. Němečtí představitelé minulý víkend oznámili, že pošlou další, a usilují také o větší zapojení dalších spojenců. Do iniciativy se tak chce zapojit i Česko.

Velkou výhodou systému americké výroby je jeho vysoká mobilita. Po zaujetí bojové pozice dokáže začít střílet během 60 minut. Patrioty používají různé druhy střel, dostřel systému se v závislosti na tom pohybuje od 70 do 160 kilometrů.

Podle studie CSIS sice systémy Patriot nedají Ukrajině převahu, nicméně zaplní některé mezery v její protivzdušné obraně a zvýší schopnosti Kyjeva. Rozšíření ukrajinské obrany o patrioty už vedlo loni ke zmírnění následků ruských rozsáhlých leteckých útoků na infrastrukturu i civilní cíle.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Základní údaje o systému Patriot.

Pokud ovšem dojde k útoku, systém dokáže chránit pouze omezené území. Právě proto je nyní důležitou otázkou, kolik takových systémů Kyjev od zahraničních spojenců dostane.

„Patriot je ve své kategorii stále platným a může pomoci ochránit ty nejzranitelnější objekty a aglomerace velkých ukrajinských měst,“ uvedl pro Seznam Zprávy již dříve analytik Tomáš Řepa z Univerzity obrany v Brně.

Že jsou patrioty pro obranu ukrajinského nebe důležité, dokazovaly i reakce ze strany Moskvy, která již předchozí dodávky systémů hlasitě kritizovala a později se snažila o jejich zničení.

Na Ukrajinu západní státy dodaly v minulosti i další systémy protivzdušné obrany IRIS-T, NASAMS, Aspide), na rozdíl od patriotů ovšem mají tyto zbraně pouze krátký a střední dosah.

Důležité nyní budou mimo to také dodávky střel do systémů Patriot i Iris-T, který také chrání ukrajinské nebe. Už dříve Zelenskyj varoval, že armádě tyto prostředky docházejí.

Ostře sledované hlasování v USA

Ukrajině nyní chybí prostředky protivzdušné obrany také kvůli zablokování americké pomoci ve výši 60 miliard dolarů. Kyjev čeká na schválení dalších balíčků americké pomoci od konce minulého roku, kdy republikáni další podporu Ruskem napadené zemi zablokovali. Tok již dříve schválené pomoci pak začal pomalu vysychat a pro Ukrajinu se situace postupně stala v podstatě existenčním problémem.

Prezident Volodymyr Zelenskyj dokonce varoval, že v momentě, kdy Spojené státy neposkytnou jeho zemi nový balík pomoci, Ukrajina válku prohraje. I když se dnes Evropa snaží díru po USA zalepit, zdaleka na takovou výzvu nestačí.

Podle amerikanisty Jana Beneše je ovšem šance na schválení balíčku docela solidní. „V momentě, kdy je zablokovaná Sněmovna reprezentantů, je to asi nejlepší z nejhorších možností,“ zhodnotil plán. „Realita v sobotu večer ale samozřejmě může být jiná,“ podotkl pro Seznam Zprávy.

Apel českého premiéra na pomoc Ukrajině

Proti další pomoci Ukrajině se staví zejména část pravicového křídla Republikánské strany. Někdejší prezident a předpokládaný republikánský kandidát v podzimních prezidentských volbách Donald Trump v tomto ohledu vysílá smíšené signály.

Naopak podporu plánu již vyjádřila řada republikánů nebo prezident Joe Biden. Ten prohlásil, že jakmile obě komory návrh schválí, podepíše jej. To by však mohlo ještě nějaký čas trvat, jelikož po schválení Sněmovnou se návrh vrátí do Senátu, aby v upravené verzi prošel i zde.

Reklama

Doporučované