Hlavní obsah

Ukrajina: Rusko mění taktiku. Přechází na výsadky a sabotáže

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský voják ohledává místo útoku ruských jednotek v metropoli Kyjev.

Reklama

Po silném vojenském odporu ze strany Ukrajiny a v reakci na ruskou invazi do země se Rusko podle ukrajinského ministerstva obrany snaží změnit bojovou strategii.

Článek

Podle ukrajinského ministra obrany Olekseje Reznikova mění Rusko bojovou taktiku. Uvedl, že útoky těžkými obrněnými kolonami ustaly a ruské jednotky se teď zaměří na sabotážní akce a výsadkové útoky, informuje ukrajinský server The Kyiv Independent.

Na to reagoval i kyjevský starosta Vitalij Kličko: ode dneška prodloužil zákaz vycházení v ukrajinské metropoli od 17:00 do 8:00 hodin (lokálního času). Dříve přitom platil od 22:00 do 7:00 hodin. Civilisté, kteří podle něj rozkazu být doma neuposlechnou a setrvají na ulicích, budou považováni za členy sabotážních nebo průzkumných skupin, řekl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes dopoledne oznámil, že se ukrajinským vojákům podařilo zmařit ruský plán útoku. Ukrajinský prezident dále apeloval na Kreml, aby svolil k vyjednávání.

Moskva interpretuje události jinak. Tvrdí, že možné diplomatické jednání maří naopak Ukrajina, která podle něj jen konflikt prodlužuje. „Jelikož Ukrajina odmítla vyjednávat, byl postup ruských jednotek dnes odpoledne opět obnoven,“ cituje slova mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova z dnešního odpoledne agentura AFP.

Podle ukrajinské strany si ruská invaze vyžádala skoro 200 mrtvých a na tisíc zraněných z řad Ukrajinců. Zemřelo podle ní také asi 3500 ruských vojáků. Kvůli bojům uteklo z Ukrajiny už přes 120 tisíc lidí, z toho na 100 tisíc do Polska.

Reklama

Doporučované