Hlavní obsah

Ukrajina zesiluje ofenzívu na Krymu

Bez komentáře: Severem okupovaného ukrajinského poloostrova Krym ráno otřásly výbuchy.Video: twitter/nexta_tv, twitter/olex_scherba

 

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vytvořil Radu pro osvobození Krymu. Ruská armáda podle Velké Británie ztrácí kontrolu nad Černým mořem.

Článek

Na vojenské základně na Ruskem okupovaném Krymu došlo k několika velkým explozím. Zranili se dva lidé, 2000 se jich muselo evakuovat. Požár a výbuchy otřásly v úterý brzy ráno vesnicí Majskoje v Džankojském okrese na Krymu, informovala rovněž ruská média.

Druhý incident se odehrál v samotném městě Džankoj. Podle ruské státní tiskové agentury RIA Novosti hořela trafostanice. To následně potvrdilo i ruské ministerstvo energetiky, které krátce poté oznámilo, že se požár v rozvodně podařilo zkrotit.

Nebylo bezprostředně jasné, zda spolu požár v rozvodně a požár v muničním skladu souvisejí. Poradce ukrajinského prezidenta Zelenského Mychajlo Podoljak označil výbuchy za „demilitarizaci v akci“.

„Ráno u Džankoje začalo výbuchy. Krym má jako normální země být o Černém moři, horách, rekreaci a turistice,“ napsal Podoljak s odkazem na dobu před ruskou invazí a anexí Krymu v roce 2014.

Džankoj se nachází na severu poloostrova, asi 50 kilometrů od Ruskem kontrolované Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Kyjev v poslední době podnikl řadu útoků na různá místa v regionu, přičemž se zaměřil na zásobovací trasy pro tamní ruskou armádu a muniční sklady, napsal web AP.

BBC: Rusové jsou na Krymu zranitelní všude

Ranní výbuchy na Krymu ukazují, jak zranitelné Rusko na Krymu je, uvedl britský expert Andrew MacLeod pro BBC. Ruští představitelé nejprve uvedli, že výbuchy způsobil požár, později ruské ministerstvo obrany uvedlo, že za výbuchy stojí „sabotáž“.

„Skutečně to potvrzuje, že Rusové jsou na Krymu zranitelní všude. Nyní je jasné, že Ukrajinci se cítí povzbuzeni, Rusové se cítí trochu zranitelní, ale ani jedna strana nemá sílu, aby přemohla tu druhou, takže nás možná čeká velmi dlouhá patová situace,“ uvedl expert na konflikty a bezpečnost pro BBC.

K výbuchům na Krymu totiž docházelo i minulý týden. Tehdy byla sérií výbuchů vážně poškozena ruská vojenská základna a zničena vojenská letadla. Ukrajina nepotvrdila, že je za to odpovědná, ale odborníci naznačili, že šlo o úspěšný, cílený útok.

Na vteřinovém videu zveřejněném na sociálních sítích se zdálo, že je na něm vidět nejméně jedno zcela zničené ruské letadlo a hasič, který hadicí likviduje oblast poškozeného letiště.

„Zdá se, že není šance, aby jediné letadlo zůstalo nepoškozené,“ napsal poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Gerašenko na Twitteru k dalšímu videu, které zřejmě ukazovalo následky výbuchu.

Politico: Jde o začátek ukrajinské protiofenzívy na jihu

Výbuchy, které otřásly ruským vojenským letištěm na násilně anektovaném Krymu, signalizují začátek ukrajinské protiofenzívy na jihu a novou kritickou fázi války, která může ovlivnit její konečný výsledek, uvedli pro web Politico dva ukrajinští představitelé.

Moskva výbuchy bagatelizovala s tím, že je způsobil náhodný výbuch munice, která byla na letišti skladovaná. Podle amerického deníku Washington Post ale útok provedly ukrajinské speciální jednotky, web to uvedl s odvoláním na ukrajinského vládního představitele.

Ukrajinské ministerstvo obrany odpovědnost odmítlo a zároveň ironicky varovalo před nebezpečím kouření v okolí výbušnin. Prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že „tato ruská válka proti Ukrajině a proti celé svobodné Evropě začala Krymem a musí skončit Krymem - jeho osvobozením“. „Vím, že se na ukrajinský Krym vrátíme,“ dodal.

Dva ukrajinští představitelé, kteří hovořili s webem Politico, však přímo naznačili, že za výbuchy stojí Kyjev. Ukrajinské síly se v posledních týdnech snažily získat zpět půdu směrem k jižnímu městu Cherson, které padlo do rukou Rusů v prvních dnech invaze. Oba představitelé pro Politico uvedli, že těmito výbuchy na letišti protiútok nyní začíná ve velkém.

Podle serveru Politico se Ukrajina metodicky připravuje na protiofenzívu na jihu v Chersonské a Záporožské oblasti již od května. Ukrajina se stále častěji zaměřuje na kritickou infrastrukturu v Chersonu a jeho okolí, na kterou Rusko spoléhá při zásobování své armády. Ukrajincům podle Politica pomáhají západní zbraně, zejména americké raketomety HIMARS.

Zelenskyj vytvořil Radu pro osvobození Krymu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím podepsal dekret o vytvoření Rady pro osvobození a reintegraci dočasně okupovaného území Autonomní republiky Krym a města Sevastopol.

Rada má podle prohlášení „podporovat koordinaci opatření týkajících se osvobození, reintegrace a obnovení územní celistvosti Ukrajiny, ochrany práv a zájmů občanů Ukrajiny“.

Mohlo by vás zajímat

Ukrajinská sabotáž podle ruské tajné služby FSB narušila technologické procesy fungování Kurské jaderné elektrárny. Kyjev se k obvinění nevyjádřil.

Bude se zabývat „překonáváním následků a náhradou škod způsobených ukrajinskému státu, jeho občanům a právnickým osobám v důsledku ozbrojené agrese a dočasné okupace části území Ukrajiny Ruskou federací, jakož i projekty a aktivitami v rámci činnosti Krymské platformy“.

Britové: Rusko jen ztěžka kontroluje Černé moře

Velká Británie v úterý uvedla, že ruská černomořská flotila má v současné době problémy s účinnou kontrolou moře. Ruské hlídky se podle britského ministerstva obrany obecně omezují na vody na dohled od krymského pobřeží.

Současná omezená účinnost Černé flotily dále podle Británie podkopává celkovou invazní strategii Ruska, částečně proto, že hrozba pro Oděsu je nyní z velké části neutralizována.

Černomořská flotila nadále používá střely dlouhého doletu k podpoře pozemní ofenzívy, ale udržuje obrannou pozici, uvedlo britské ministerstvo obrany ve svém každodenním zpravodajském příspěvku na Twitteru.

Rusko již v Černém moři přišlo o svou vlajkovou loď Moskva, minulý měsíc ukrajinská armáda znovu dobyla strategickou základnu Hadí ostrov u jihozápadního pobřeží Ukrajiny. Ostrov je důležitý pro zajištění námořních cest z Oděsy, největšího ukrajinského přístavu, poznamenala agentura Reuters.

Krymský poloostrov má pro obě strany obrovský strategický a symbolický význam, uvedla agentura AP. Požadavek Kremlu, aby Ukrajina uznala Krym jako součást Ruska, byl jednou z klíčových podmínek pro ukončení bojů, zatímco Ukrajina slíbila, že Rusy z poloostrova a všech dalších okupovaných území vyžene.

Reklama

Doporučované