Hlavní obsah

Ukrajinci brojí proti Top Gunu na Oscarech. Tvrdí, že ho platil ruský oligarcha

Foto: Profimedia.cz

Tom Cruise při natáčení snímku Top Gun: Maverick

Reklama

Podle LA Times hrál ruský oligarcha Dmitrij Rybolovlev stěžejní úlohu při financování filmu Top Gun: Maverick a několika dalších snímků společnosti Paramount.

Článek

Nevládní organizace Ukrainian World Congress (UWC), která sídlí v Torontu a sdružuje ukrajinské komunity po celém světě, vyzvala americkou filmovou akademii, aby přezkoumala způsobilost snímku Top Gun: Maverick s Tomem Cruisem v hlavní roli ucházet se o Oscary.

Tvrdí, že filmový hit, jenž může získat až šest sošek, utajeně spolufinancoval ruský oligarcha Dmitrij Rybolovlev, který figuruje na ukrajinském sankčním seznamu.

Organizace UWC v dopise správní radě a předsedkyni akademie Janet Yangové uznala „dlouhodobou podporu Ukrajiny“ a zároveň vyzvala, aby během nedělního předávání cen odsoudili „válku Ruska proti Ukrajině a jakékoli pokusy ovlivnit hollywoodskou a americkou společnost“.

Tichý partner

Apel UWC přichází dva měsíce poté, co list Los Angeles Times informoval o žalobě, kterou podal Bradley Fischer, bývalý prezident společnosti New Republic Pictures.

V ní stojí, že ruský miliardář Rybolovlev sehrál hlavní roli při financování nejen nového Top Gunu, ale i pokračování populární série Mission: Impossible a řady dalších snímků společnosti Paramount.

Měl tak činit jako „tichý partner“ v New Republic Pictures a podle žaloby byly jeho peníze klíčové.

„Vliv Rybolovleva na financování filmu Top Gun: Maverick byl držen v tajnosti a existuje dobrý důvod se domnívat, že jeho zapojení mohlo vést k cenzuře v zájmu Kremlu. Na rozdíl od původního filmu se Top Gun: Maverick přímo ani nepřímo nezmiňuje o Rusku. To není náhoda,“ píše se dále v dopise.

V Los Angeles sídlící New Republic Pictures podepsala smlouvu s Paramount Pictures v roce 2020. Dvěma sty miliony dolarů, tedy v přepočtu zhruba 4,4 miliardy korun, se měla podílet na financování deseti filmů, a to výměnou za podíl na zisku či ztrátě.

Prezident UWC Paul Grod deníku Los Angeles Times řekl, že filmovou akademii vyzval, aby prošetřila a zmapovala ruský vliv v Hollywoodu. „Je třeba přemýšlet o tom, jak se Rusové pokoušeli ovlivnit veřejnou politiku a volby,“ prohlásil Grod. „Myslím, že je zcela logické předpokládat, že se o totéž pokusí i v Hollywoodu, a proto jsme z tohoto zjištění rozrušeni,“ dodal.

Ruský oligarcha z Monaka

Loni v říjnu se Rybolovlev dostal na sankční seznam, který vydal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na sankčním seznamu USA zatím oligarcha nefiguruje, ale je na seznamu těch, na něž by sankce mohly v budoucnu dopadnout.

56letý Rybolovlev zbohatl na ruské privatizaci během 90. let, když ovládl firmu Uralkali na výrobu hnojiv. Podle webu France 24 Rusko oficiálně opustil v roce 2010 poté, co byl v Uralkali nucen prodat svůj většinový podíl známým prezidenta Vladimira Putina.

Dostal za něj sedm miliard dolarů, jeho celkové jmění se v současnosti odhaduje na deset miliard dolarů.

Dlouhodobě žije v Monaku a je většinovým vlastníkem místního fotbalového klubu AS Monaco. Je sběratelem umění a vlastní množství jachet a několik luxusních nemovitostí v USA a ve Švýcarsku. Je rovněž majitelem malého ostrova v Řecku.

Reklama

Doporučované