Hlavní obsah

USA pátrají po uměleckých dílech skoupených ruskými oligarchy

Foto: Profimedia.cz

Jeden ze série Monetových obrazů Le Bassin aux Nympheas. Ilustrační foto.

Reklama

Newyorské aukční síně dostaly soudní obsílku, a to i kvůli několik let starým obchodům. Američané se totiž rozhodli dopadnout ty, kteří porušují sankce proti Rusku, a lidi, kteří jim v tomto obcházení pomáhají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Američané v rámci zásahu proti porušování obchodních sankcí uvalených na Rusko pátrají po uměleckých dílech, která koupili nebo prodali ruští oligarchové. Podle zdroje agentury Bloomberg je chtějí odhalit s pomocí aukčních síní, kterým už poslali soudní obsílku. Požadují po nich dlouholeté záznamy, díky kterým by se zjistilo, zda byla umělecká díla pašována do zahraničí nebo zda nebyly výnosy z prodeje převedeny nelegálně.

V obsílkách jsou podle anonymního zdroje agentury Bloomberg uvedena konkrétní jména a figuruje na nich například jeden z nejbohatších Rusů Andrej Melničenko, miliardář Viktor Vekselberg, oligarcha Roman Abramovič nebo ukrajinský miliardář Ihor Kolomojskij.

S úřady jsou plně připraveny spolupracovat aukční domy Christie's International PLC nebo Sotheby's. Aukční síň Phillips pro Bloomberg uvedla, že zavedla opatření, aby zajistila, že žádný jednotlivec ani instituce, na které se sankce vztahují, nemohli přímo ani nepřímo obchodovat prostřednictvím jejich prodejních síní.

Obcházet sankce pomáhal i bývalý agent FBI

USA po ruské invazi na Ukrajinu výrazně rozšířily balíček sankcí uvalených na ruské podnikatele a společnosti, které jsou nějakým způsobem napojeny na Vladimira Putina. Toto vyšetřování má za cíl vypátrat takzvané „profesionální neplatiče sankcí“, tedy lidi, kteří pomáhají bohatým lidem vyhýbat se restrikcím a prát špinavé peníze. Tento měsíc prokuratura obvinila dva muže, včetně bývalého zvláštního agenta FBI, z napomáhání miliardáři a olichargovi Olegu Děripaskovi a porušování sankcí.

Podle Georgese Ledermana, advokáta, který se specializuje na uměleckou trestnou činnost a případy zabavování majetku, je tento zásah výsledkem spolupráce Úřadu pro kontrolu zahraničních aktiv ministerstva financí, který dohlíží na sankční seznam, a státními zástupci, kteří se snaží zastavit praní špinavých peněz.

Podle zdroje Bloombergu se nyní vyšetřovatelé již ptají na konkrétní umělecká díla zakoupená před lety nebo na některé nemovitosti. Vyšetřování vede úřad amerického státního zástupce v jižním obvodu New Yorku a federální pracovní skupina KleptoCapture, zřízená právě za účelem dohledu nad ruskými sankcemi.

V Rusku možná skončil i Monet za 50 milionů dolarů

Například miliardář a hnojivový magnát Andrej Melničenko v roce 2009 údajně koupil obraz „Le Bassin aux Nympheas“, tedy jeden z Monetovy slavné série leknínů.

Jedním z  údajných zprostředkovatelů takových obchodů byl britský podnikatel Graham Bonham-Carter , který byl v říjnu 2022 obžalován z pokusu o převod uměleckých děl do vlastnictví Olega Děripasky, na kterého se vztahují americké sankce. Podle obžaloby Děripaska v roce 2008 nakoupil prostřednictvím fiktivní společnosti 18 uměleckých děl na aukci v New Yorku. V roce 2018 pak byly na Děripasku uvaleny sankce. Jeho umělecká díla byla uchovávána v newyorském skladu, dokud se je Bonham-Carter údajně nepokusil v roce 2021 vyvézt ze země prostřednictvím pozměněných údajů, které zakrývaly Děripaskovo vlastnictví.

Bonham-Carter se aktuálně brání vydání z Velké Británie do USA, kde čelí třem obviněním: ze spiknutí za účelem vyhýbání se americkým sankcím, z porušení zákona o mezinárodních mimořádných hospodářských pravomocích a z podvodu s telefonními hovory. Za každé z nich mu hrozí maximální trest 20 let.

V návaznosti na senátní zprávu o vyhýbání se sankcím ve světě umění začaly velké aukční síně a soukromí prodejci do smluv standardně zahrnovat podmínku, že kupující nebo prodávající nejsou sankcionováni nebo zapojeni do trestné činnosti, uvedl pro agenturu Bloomberg Thomas C. Danziger, newyorský právník specializující se na právo v oblasti umění.

Přední aukční domy také zavedly dobrovolné programy proti praní špinavých peněz, to však nemusí stačit k tomu, aby se skuteční majitelé nemohli skrýt za sítěmi firemních struktur nebo příbuzných.

„Je nepravděpodobné, že by Putinův bankéř vešel do galerie na Madison Avenue a koupil Picassa,“ řekl Danziger.

Reklama

Doporučované