Hlavní obsah

Ukrajinci mají zájem o dosluhující tanky z Austrálie

Ukrajinská armáda už má tanky M1 Abrams k dispozici. Stroje dodané Američany používá například 47. samostatná mechanizovaná brigáda.Video: facebook/47 окрема механізована бригада

 

Reklama

Kyjev už loni vyzval Canberru, aby se připojila k mezinárodní tankové koalici. S požadavkem na zaslání 14 starších strojů a výcvik ale Ukrajinci neuspěli. Teď to podle australské televize zkusí znovu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajina má zájem o australské tanky americké výroby M1A1 Abrams, které má příští rok ve výzbroji protinožců nahradit novější verze M1A2. Informovala o tom australská ABC.

Stanice s odvoláním na nejmenované zdroje v Kyjevě uvedla, že se v posledních týdnech konají schůzky za účasti ministra obrany Rustema Umerova, kde se oslovení australské vlády kvůli darování všech 59 tanků řeší.

Austrálie patří k největším podporovatelům Ukrajiny mimo země Severoatlantické aliance. Už loni se Kyjev na vládu v Canbeře obrátil, aby se připojila k mezinárodní „tankové koalici“. V květnu pak Ukrajinci dopisem oficiálně požádali o 14 starších strojů a výcvik, což je požadavek, který dosud nebyl odsouhlasen.

Australské vládě se údajně nezamlouvaly vysoké náklady spojené s přepravou, jelikož stroje by před předáním Ukrajincům musely na servis do Spojených států.

V lednu Australané formálně zamítli i žádost o vyřazení vrtulníků MRH-90 Taipan, a to poté, co je po červencové tragické nehodě trvale odstavili. Australští představitelé uvedli, že vrtulníky budou rozebrány kvůli obavám o bezpečnost a spolehlivost.

Vojenská technika na Ukrajině

Na ukrajinském bojišti se mnohdy setkává technika desítky let stará s technologickými novinkami. I staré zbraně dokážou ničit a zabíjet, máloco zároveň podnítí chuť zkoušet nové jako strach ze smrti a porážky.

Ale zpátky k tankům. Nyní se předpokládá, že by jejich nezbytná údržba mohla být provedena nikoliv v USA, ale v Evropě.

Mluvčí australského ministerstva obrany nicméně odmítl sdělit, zda žádost o tanky obdrželi. „Australská vláda nadále hledá způsoby, jak poskytnout smysluplnou podporu vládě Ukrajiny,“ prohlásil pouze.

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Bojový tank M1 Abrams.

Šéf resortu obrany Richard Marles pak během své páteční návštěvy Indonésie řekl, že tanky Abrams „nejsou na pořadu dne“, ale pokračují v konzultacích, co Ukrajina potřebuje.

„S Ukrajinou velmi úzce spolupracujeme, abychom se ujistili, že poskytujeme praktickou pomoc, která přináší změnu, a nedávno jsme oznámili příspěvek 50 milionů dolarů do fondu provozovaného Velkou Británií na podporu Ukrajiny,“ řekl po jednání se svým indonéským protějškem.

„Tanky Abrams nejsou na pořadu dne, ale budeme s Ukrajinou i nadále úzce spolupracovat a hovořit s ní o tom, jak nejlépe můžeme podpořit jejich potřeby.“

Americké tanky M1A1 Abrams už na Ukrajině působí, a to poté, co loni v lednu prezident USA Joe Biden oznámil, že jeho administrativa jich do napadené země pošle přes tři desítky.

Ruská státní agentura RIA Novosti v pondělí s odvoláním na proruské separatisty napsala, že byl jeden z Abramsů zničen v oblasti Avdijivky. Zprávu nelze nezávisle ověřit.

Dva roky války

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák a fotograf Stanislav Krupař z východu Ukrajiny popisují realitu země, která už dva roky čelí kruté ruské agresi. Pohybují se nedaleko fronty, v oblasti Avdijivky – města, které před pár dny Ukrajina ztratila.

Co by vás mohlo zajímat k dění na Ukrajině

Reklama

Doporučované