Hlavní obsah

Ukrajinci platí stovky milionů za zbraně. Někdy ale dorazí jen šunt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Problémy nastaly například s vozidly Humvee (na ilustračním snímku).

Reklama

Část zbraní, které Ukrajinci koupili na Západě, nebo dostali darem od spojenců, nejsou použitelné k boji. Prozradil to výsledek auditu, který si nechala udělat ukrajinská vláda.

Článek

Ukrajinské vládní dokumenty ukázaly, že od ruské invaze v únoru 2022 do země vůbec nedorazily, nebo přišly poškozené zbraně za více než 800 milionů dolarů. Některé z těchto zbraní ukrajinská vláda koupila od soukromých dodavatelů, jiné jí slíbili západní spojenci.

Část výzbroje dorazila v tak špatném stavu, že ji ukrajinská armáda mohla použít jen na náhradní díly. Informoval o tom list The New York Times.

Dva zdroje zabývající se nákupem zbraní deníku řekly, že za část zbraní museli obchodníci vracet peníze, jiné pak dodali se zpožděním.

„Měli jsme případy, kdy jsme zaplatili peníze a nedostali jsme je,“ řekl Volodymyr Havrylov, náměstek ministra obrany odpovědný právě za nákupy zbraní. Vláda letos podle něj začala analyzovat své minulé kontrakty a vylučovat problematické dodavatele.

Objem zbraní plynoucích na Ukrajinu je obrovský –⁠ jen USA se v minulém týdnu zavázaly k dodání zbrojní pomoci v hodnotě 40 miliard dolarů, zbraně za další desítky miliard pak přijdou z evropských států. Mnoho dodávek od západních spojenců zahrnovalo moderní zbraně, jako jsou americké systémy protivzdušné obrany, které se ukázaly jako vysoce účinné proti ruským dronům a raketám. 

Ale v jiných případech spojenci poskytli nahromaděné vybavení, které v nejlepším případě vyžadovalo rozsáhlé opravy.

O ukrajinské protiofenzivě

Nejtěžší boje na rusko-ukrajinské frontě nyní probíhají v jižní Záporožské a západní Doněcké oblasti a okolo Bachmutu, napsala britská vojenská rozvědka. Odborníci se ale shodují, že ukrajinský protiútok může trvat dlouho.

30 procent zbraní je v opravě

Až 30 procent kyjevského arzenálu je každou chvíli v opravě – což je podle expertů vysoká míra pro armádu, která potřebuje pro svoji protiofenzivu co nejvíce provozuschopných zbraní.

Příkladem dodávky, nad níž asi Ukrajinci kroutili hlavou, je 33 italských samohybných houfnic. Videozáznamy ukázaly, že z motoru jedné houfnice se valil kouř a z dalšího unikala chladící kapalina. Italská vláda v reakci uvedla, že houfnice byly již před lety vyřazeny z provozu, Ukrajinci však o ně přesto stáli. Výše zmíněný náměstek Havrylov nicméně smířlivě dodává, že houfnice měly sice problém s kvalitou, je ale potřeba brát v úvahu, že šlo o dar.

Vládní dokumenty ukazují, že za opravu těchto houfnice ministerstvo obrany zaplatilo 19,8 milionu dolarů americkému obchodníkovi se zbraněmi, společnosti Ultra Defense Corporation se sídlem v Tampě. V lednu bylo 13 strojů odesláno na Ukrajinu, ale podle jednoho z dokumentů dorazily „nevhodné pro bojové mise“.

Představitelé v Kyjevě následně obvinili americkou společnost, že nedokončila zakázku, která měla být hotová do konce prosince. Matthew Herring, generální ředitel firmy, však obvinění důrazně odmítl. „Každá z nich fungovala, když jsme je doručili,“ napsal tento měsíc v textové zprávě s tím, že Ukrajinci po předání houfnice řádně neudržovali.

Humvee se shnilými pneumatikami

Dalším příkladem jsou americké vozy Humvee, o nichž hovoří květnová zpráva generálního inspektora Pentagonu. Loni v létě dostala jednotka americké armády rozkaz dopravit 29 Humvee na Ukrajinu ze skladu v Camp Arifjan, základně v Kuvajtu. Ačkoli velitelé jednotky již dříve řekli, že všechny Humvee kromě jednoho byly „plně schopné mise“, kontrola odhalila, že 26 z nich bylo příliš poškozených na to, aby se daly použít v boji.

Do konce srpna dodavatelé opravili převodovky, vybité baterie, úniky kapalin, rozbitá světla, dveřní západky a bezpečnostní pásy na všech vozech a oznámili, že jsou připraveny. Opravné práce byly ověřeny jednotkou v Kuvajtu.

Když však Humvee dorazily na základnu v Polsku, úředníci zjistili, že pneumatiky na 25 z nich byly shnilé. Trvalo téměř měsíc, než se našlo dostatek náhradních pneumatik, což „zdrželo dodávku dalšího vybavení na Ukrajinu a vyžadovalo značné úsilí a čas,“ uvádí zpráva Pentagonu.

Dokumenty získané deníkem The New York Times z ukrajinského vládního auditu odhalily, že některé z nedodaných zakázek jsou obchodem mezi ministerstvem obrany a státními ukrajinskými zbrojními společnostmi, které fungují jako nezávislí zprostředkovatelé. V posledních měsících ministerstvo nejméně dvě z těchto státních firem kvůli nesplněným zakázkám zažalovalo.

Reklama

Doporučované