Hlavní obsah

Ukrajinci podle Putina sestřelili letadlo se zajatci raketou z Francie či USA

Foto: Kremlin.ru

Ruský prezident Vladimír Putin.

Reklama

aktualizováno •

„Požádám vyšetřovací výbor, aby v maximální možné míře zveřejnil všechny okolnosti tohoto zločinu. Aby se i lidé na Ukrajině dozvěděli, co se reálně stalo,“ prohlásil Putin v reakci na sestřelení ruského transportního letadla.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že Ukrajina sestřelila raketou dodanou ze Spojených států či Francie transportní letadlo ruského vojenského letectva přepravující válečné zajatce, o čemž Kyjev podle něj věděl, uvedly ruské agentury.

Kreml dal podle nich pokyn zveřejnit co nejpodrobnější výsledky vyšetřování a Putin podle agentury Reuters přislíbil, že se tak stane do dvou či tří dnů.

„Sestřelili (Ukrajinci) naše letadlo Il-76 s vlastními vojáky, 65 lidmi,“ řekl Putin podle agentury TASS při setkání se studenty. Dodal, že ukrajinská vojenská rozvědka HUR věděla o tom, že Rusové budou přepravovat válečné zajatce k místu jejich chystané výměny, v konkrétním letadle 65 zajatců, celkem jich mělo být 190.

„Nevím, zda to udělali schválně, anebo omylem,“ řekl Putin. „Ale udělali to,“ dodal.

Vyšetřovací výbor Ruska později také zveřejnil záběry, o nichž tvrdí, že ukazují nástup ukrajinských válečných zajatců do letadla Il-76. Na záběrech, které převzala například státní agentura RIA Novosti, je vidět několik kamionů přijíždějících k transportnímu letadlu, ale záběry jsou pořízeny z dálky a detaily nejsou rozpoznatelné.

Ukrajina nepopřela ani nepotvrdila, že letadlo, které se ve středu zřítilo v Belgorodské oblasti nedaleko od hranic s Ukrajinou, sestřelily ukrajinské síly. Ukrajina ale upozornila, že chybí důkazy, kdo či co bylo na palubě. Zpochybnila některá tvrzení Moskvy a vyzvala k mezinárodnímu vyšetřování, které ovšem Moskva odmítla.

V Rusku se zřítil vojenský letoun. Vezl buď ukrajinské zajatce, nebo střely

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov se podle listu Ukrajinska pravda dnes pozastavil nad tím, že zástupci OSN nemohou prověřit ruská tvrzení o tom, co se stalo, protože nemají právo podívat se na místo činu. Na „záhadné okolnosti“, které mohou svědčit, že Rusko úmyslně připravilo incident s Il-76, poukázal dnes mluvčí rozvědky HUR Andrij Jusov podle agentury Unian. Mimo jiné upozornil, že Rusko nepředalo Mezinárodnímu výboru Červeného kříže informace o ukrajinských válečných zajatcích, kteří měli být ve středu vyměněni.

Reklama

Doporučované