Hlavní obsah

Ukrajinci zajali člena žoldnéřské skupiny, vytvořil si ji Gazprom

Foto: Profimedia.cz

Logo plynařského gigantu Gazprom nad moskevským sídlem firmy.

Reklama

Soukromé bezpečnostní agentury si zakládají i západní ropné či plynařské firmy, a to kvůli střežení odlehlých nalezišť či již položeného potrubí. Cílem Gazpromu má ovšem být kontrola nad energetickými zdroji uvnitř Ruska.

Článek

„Kolegové mě nechali zraněného na bitevním poli. Čtyři dny jsem se plazil lesem a doplazil se až k ukrajinským pozicím,“ vypovídal při výslechu 48letý Rus Alexej Ivanovič Tkačenko, který se ukrajinským silám vzdal u města Bachmut.

Tkačenko měl oko poraněné šrapnelem, další zranění utrpěl na obou rukách i na stehně.

Rodák z města Orenburg se stal vůbec prvním zajatým členem soukromé vojenské společnosti Redut, kterou vyslal bojovat na východ Ukrajiny plynárenský koncern Gazprom.

Tkačenko a jeho spolubojovníci nahradili v místech nejtvrdších bojů rusko-ukrajinské války žoldnéře z Vagnerovy skupiny. „Co se stalo s mými kolegy, kteří byli se mnou na pozicích, nevím. Chci říct svým kolegům z Gazpromu: Nejezděte na Ukrajinu, zůstaňte doma,“ řekl Tkačenko na videozáznamu, který zveřejnili Ukrajinci.

Ruský voják doplnil, že se na místě potkal s vagnerovci z 20. útočné čety. Ty ale v noci probudili a poslali je jinam - jejich pozice v pásu lesa poblíž silnice u severního Bachmutu pak zaujali právě muži z Redutu.

Řekli, že prozkoumají situaci a vrátí se pro mě

Tkačenko také na videu prozrazuje, že dříve pracoval jako ostraha v Gazpromu. Nyní ale bojuje na Ukrajině jako člen PMC Redut (anglická zkratka PMC znamená soukromá vojenská společnost). Vojenský výcvik prodělal v Tambově, poté se přesunul na Ukrajinu.

Plynárenský gigant Gazprom si vytvořil hned tři divize: Pochodeň, Proud a Plamen. Zatímco první dvě dal k dispozici ruskému ministerstvu obrany, Plamen se stal základem žoldnéřské skupiny Redut.

„V mojí poslední bitvě začalo ostřelování a byl jsem zraněn. Požádal jsem o evakuaci, ta začala v sedm večer. Nesli mě dva lidé, pak mě ale odložili s tím, že udělají průzkum situace a vrátí se pro mě. Odešli, už se ale nevrátili, nechali mě samotného,“ vypověděl Tkačenko.

Vytvoření soukromé bezpečnostní složky Gazpromem není až tak překvapivé, jak připomíná časopis Forbes, podobně se chovají i západní firmy typu Exxon nebo BP. Gazprom ale na rozdíl od nich nezakládá soukromou armádu proto, aby střežil vzdálené vrty či potrubí, a dokonce ani kvůli válce na Ukrajině. Cílem je prý spíše kontrola důležitých energetických zdrojů na území Ruské federace.

Vagnerovci v Súdánu

Súdánské milice RSF možná materiálně podporují vagnerovci. Ruské žoldnéřské skupině může úspěch jednotek pomoci v jejích dalších aktivitách v Africe. Zakladatel vagnerovců ale zapojení do konfliktu odmítá.

O vniku Redutu informovala 7. února ukrajinská vojenská rozvědka s odvoláním na příkaz podepsaný ruským premiérem Mychajlem Mišustinem. Dokument stanoví, že zakladateli soukromé vojenské společnosti jsou Gazpromněfť se 70 procenty podílu a soukromá bezpečnostní organizace Staff Center s 30procentním podílem.

Rusko se přitom odvolává na zákon „O bezpečnosti zařízení palivového a energetického komplexu“, který uvádí, že průmyslovým podnikům může být uděleno právo zřídit soukromou bezpečnostní organizaci.

Ruské paralelní vojenské struktury

Žoldnéřská skupina Redut vytvořená Gazpromem se tak při ruské vojenské agresi na Ukrajině přidala k nechvalně známým vagnerovcům, kteří jsou klíčovou složkou ruských sil. Žoldnéřská organizace, za níž stojí oligarcha Jevgenij Prigožin, má okolo 20 tisíc bojovníků, z nichž mnozí jsou podmínečně propuštěnými trestanci. Právě vojenskou službou na Ukrajině si mohou získat opětnou svobodu i výmaz v trestním rejstříku.

Vagnerovce považují ukrajinské úřady za teroristickou organizaci, sankce na ně udělily i západní státy, mimo jiné za „aktivní páchání zvěrstev a porušování lidských práv na Ukrajině“.

Kromě Ukrajiny působí vagnerovci i v několika afrických státech, například v Mali, Libyi či Středoafrické republice. Po boku vojáků regulérní ruské armády bojují i v Sýrii - i tam byli ostatně obviňováni z válečných zločinů.

Další soukromou vojenskou skupinu nazvanou Patriot založil v roce 2018 ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Její členové bojovali v Sýrii a podle zdrojů serveru Statecraft dostávali lepší mzdu i úkoly než výše zmínění vagnerovci. Zatímco vagnerovci jsou nasazováni obvykle přímo do bojů, bojovníci Patriotu slouží častěji v ochrankách vysokých ruských představitelů.

Mezi jednotlivými skupinami bojujícími na straně Ruska bývá rivalita - média opakovaně informovala o napětí mezi vagnerovci a proruskými separatisty na Donbase, konflikty s vagnerovci měli údajně i členové milic Gazpromu.

Reklama

Doporučované