Hlavní obsah

„Ukrajinský Arlington“. U Kyjeva vznikne národní hřbitov pro padlé vojáky

Foto: Nariman El-Mofty, ČTK, AP

Pohřeb ukrajinského vojáka ve Lvově 4. dubna 2022.

Reklama

Ukrajinská vláda rozhodla, že blízko Kyjeva postaví národní vojenský hřbitov pro padlé vojáky. Iniciativa má širokou podporu. Místo by mělo sloužit k uctění památky, ale také ke vzdělávání.

Článek

Východně od Kyjeva vyroste vojenský národní hřbitov pro padlé vojáky, kteří bojovali za ukrajinskou nezávislost. Hřbitov by měl pojmout 50 tisíc náhrobků. Na svém webu o tom informoval zpravodajský portál Novynarnija.

Na výstavbě hřbitova se už domluvili zástupci pozůstalých, ukrajinské ministerstvo kultury, ministerstvo pro záležitosti veteránů, Ukrajinský institut národní paměti a kyjevský magistrát. Vytvořili komisi, která z několika variant zvolila za místo posledního odpočinku padlých přírodní rezervaci Bykivňanský les.

Ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko uvedl, že první pohřby by se měly v dané lokalitě odehrát ještě v letošním roce.

Padlí obránci vlasti spočinou poblíž dalšího národního památníku – Bykivňanských hrobů, kde leží oběti stalinského teroru. V dobách Sovětského svazu sem do neoznačených hromadných hrobů pohřbívala sovětská tajná policie tisíce „nepřátel sovětského státu“.

Tkačenko označil za symbolické, že bude nový hřbitov ležet v blízkosti tohoto památníku. Starší pietní místo projekt nijak nenaruší, podle ministra se mezi oběma místy vytvoří zóna široká půl kilometru.

Kyjev počítá s tím, že na vojenský hřbitov vyčlení areál o rozloze cca 90 hektarů. Kromě samotných náhrobků má na ploše vyrůst také několik administrativních budov, mimo jiné by mělo na místě vzniknout muzeum rusko-ukrajinské války.

Podle zástupce ředitele Ukrajinského institutu národní paměti Volodymyra Tyliščaka bude hřbitov sloužit hlavně jako připomínka pro mladší generace, jaká cena se zaplatila za ukrajinskou svobodu. A pochopitelně bude připomínkou ochránců této svobody.

Plán národního hřbitova schválil ukrajinský parlament už v červnu minulého roku. Zároveň tehdy rozhodl, že na hřbitov nebudou umístěni bývalí komunisté a členové KGB.

„Devět let války. Nespočet mrtvých. Naši obránci umírají právě teď. Ukrajina by měla řádně uctít jejich památku. Musíme vytvořit ‚ukrajinský Arlington‘, komentovala to tehdy ukrajinská ministryně pro záležitosti veteránů Julia Laputinová.

Arlingtonský národní hřbitov ve Virginii je největším hřbitovem v USA. Rozkládá se na rozloze okolo 259 hektarů. Jsou na něm pohřbeni padlí vojáci, někteří prezidenti, soudci Nejvyššího soudu a astronauti. Místo se začalo využívat už v roce 1864 a k současnosti na něm bylo pohřbeno 300 tisíc lidí.

Ukrajinci doufají, že vytvoří podobné místo, které by v budoucnu mohlo sloužit k uctění památky padlých hrdinů, konání státních ceremoniálů a ke sběru pamětí o rusko-ukrajinské válce.

Běžní Ukrajinci podle serveru Novynarnija nápad vítají. Často totiž nemají své nejbližší, kteří zemřeli v boji, kam pohřbít. Obvykle spočinou v místech svého bydliště, nebo tam, kde trvale sídlí jejich posádka.

Podle ukrajinských médií se dále řeší možný vznik Pantheonu hrdinů. Vybudovat by se mohl poblíž Askoldova hrobu. Ten je jedním z nejvýznamnějších ukrajinský světců a jeho hrob se nachází v Kyjevě na západním břehu Dněpru.

Reklama

Doporučované