Hlavní obsah

Únosci propustili ze zajetí otce hvězdy Liverpoolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Luis Manuel Díaz, otec hvězdného Luise Díaze hájícího barvy fotbalového Liverpoolu, po propuštění ze zajetí únosců.

Reklama

Kolumbijská guerilla Národní osvobozenecká armáda (ELN) po třinácti dnech zajetí propustila otce fotbalisty Liverpoolu Luise Díaze. Vládní delegace uvedla, že Díaz starší je v pořádku.

Článek

Otec liverpoolské fotbalové hvězdy Luise Díaze, který byl minulý měsíc unesen kolumbijskou guerillou, byl ve čtvrtek propuštěn a předán v kolumbijském Valleduparu zástupcům OSN a katolické církve. Skončily tak téměř dva týdny mezinárodních spekulací obav o jeho bezpečnost.

„Děkujeme bohu za propuštění Luise Díaze!“ uvedla příslušná místní odnož katolické církve na webu X, dříve známém jako Twitter.

OSN uvedla, že její politická mise v Kolumbii na propuštění Díaze staršího úzce spolupracovala s kolumbijskou vládou, katolickou církví a partyzánskou skupinou Národní osvobozenecká armáda (ELN).

„Podíleli jsme se na jeho propuštění na svobodu,“ uvedl mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric na dotaz CNN. „Měli jsme na starosti samotnou operaci, použili jsme naše vrtulníky, naše letadla.“

Dujarric dodal, že Díazův otec byl převezen do jedné z regionálních kanceláří OSN ve Valleduparu v severovýchodní části Kolumbie, kde se znovu setkal se svou rodinou.

Přečtěte si více

Otec hvězdy fotbalového Liverpoolu Luise Díaze se už téměř týden pohřešuje a v Kolumbii kvůli tomu probíhá rozsáhlá policejní a vojenská pátrací akce. Nyní ale únosci prohlásili, že plánují Luise Díaze staršího propustit.

Ozbrojenci unesli Díaze staršího a jeho manželku 28. října v jejich rodném městě Barrancas ve státě La Guajira na severu Kolumbie. Přestože Cilenis Marulanda, fotbalistova matka, byla o několik hodin později propuštěna, Díaz starší v zajetí zůstal.

Mírová delegace kolumbijské vlády i ELN propuštění Díazova otce uvítaly. Vládní delegace vyjednávající na mírových rozhovorech s ELN v prohlášení uvedla, že osvobození oslavuje a že Díaz starší je v pořádku, ale že k únosu „nikdy nemělo dojít“. Ve čtvrtečním prohlášení delegace také poděkovala policii a armádě.

„Doufáme, že se mu brzy vrátí klid duše, kterou změnil čin, k němuž nemělo nikdy dojít. Únos je zločin, který krutě porušuje lidskou důstojnost a porušuje lidskost unesené osoby v její nejhlubší intimitě,“ uvádí se v prohlášení delegace.

Kolumbijská vláda minulý týden uvedla, že za únos otce kolumbijského reprezentačního útočníka je zodpovědná kolumbijská povstalecká skupina Národní osvobozenecká armáda (ELN). Zástupce ELN ve čtvrtek to, že mají v zajetí otce hvězdy FC Liverpool, ve videu přiznal. A poněkud překvapivě prohlásil, že jej „co nejdříve propustí“.

Kolumbijský prezident Gustavo Petro již dříve kritizoval ozbrojené povstalce za to, že vystavili Díazův život zbytečnému nebezpečí a poškodili mírová jednání s vládou.

„Ze strany vedení ELN byla vyjádřena ochota propustit ho co nejdříve, ale hodiny ubíhají a s přibývajícím časem se okolnosti, ve kterých se pan Díaz nachází, stávají velmi nebezpečnými,“ řekl Petro minulý pátek novinářům ve Washingtonu. ELN vinila z průtahů kolumbijskou armádu, která pročesává pohoří na hranicích s Venezuelou a hledá stopy po Díazově pobytu.

Reklama

Doporučované