Hlavní obsah

Kolumbie hledá otce fotbalové hvězdy. Únosci slíbili jeho propuštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Elena Berd, Shutterstock.com

Policie v kolumbijské Bogotě. Ilustrační foto.

Reklama

Otec hvězdy fotbalového Liverpoolu Luise Díaze se už téměř týden pohřešuje a v Kolumbii kvůli tomu probíhá rozsáhlá policejní a vojenská pátrací akce. Nyní ale únosci prohlásili, že plánují Luise Díaze staršího propustit.

Článek

Rodiče fotbalisty anglického Liverpoolu Luise Díaze – Luis Manuel Díaz a Cilenis Marulanda – byli minulou sobotu uneseni ozbrojenými muži na motocyklech. K činu došlo na čerpací stanici v Barrancasu, rodném městě rodiny. Cilenis Marulanda byla později zachráněna, ale Díaz starší je stále pohřešován. V Kolumbii kvůli tomu probíhá rozsáhlá policejní a vojenská pátrací akce.

Kolumbijská vláda ve čtvrtek uvedla, že za víkendový únos otce kolumbijského reprezentačního útočníka je zodpovědná kolumbijská povstalecká skupina Národní osvobozenecká armáda (ELN).

Zástupce ELN ve čtvrtek to, že mají v zajetí otce hvězdy FC Liverpool, ve videu přiznal. A poněkud překvapivě prohlásil, že jej „co nejdříve propustí“. Není ale jasné, za jakých okolností a kdy k tomu dojde.

Zatím ale Luis Díaz starší zůstává nezvěstný. To přimělo speciální jednotky, aby po něm pátraly v pohoří, které se rozkládá na území Kolumbie a Venezuely.

Policisté už poněkolikáté prohledávají dům po domu v okolí místa únosu a pátrají po jakýchkoli informacích, které by mohly vést k bezpečnému nalezení. Za informace podle ESPN nabídly odměnu 48 000 dolarů (přes milion Kč).

Z Latinské Ameriky

Jejich cílem bylo chránit přírodu, ke které mají často osobní vztah, a lidi, co tam žijí. Z různých důvodů za to ale zaplatili životem. K největšímu počtu vražd ochránců přírody loni došlo v Latinské Americe, uvádí Global Witness.

Kolumbijská policie v úterý prohlásila, že identifikovala dva ze čtyř mužů, kteří unesli otce kolumbijského fotbalisty. Dopadnout se je ale zatím nepodařilo. Bezpečnostní složky se momentálně podle webu The Guardian snaží zabránit únoscům v jeho propašování do sousední Venezuely.

Generál Alejandro Zapata, zástupce ředitele národní policie, na pondělní tiskové konferenci v Bogotě uvedl, že pěšky by nebylo snadné hory přejít, ale že by to byl logický cíl únosců. „V tuto chvíli nemáme žádné důkazy, které by naznačovaly, že překročil hranice, nemůžeme to potvrdit, ale nemůžeme to ani vyloučit. Je velmi pravděpodobné, že bude hledat možnost útěku právě tam,“ vysvětlil.

Barrancas, Díazovo rodné město ležící na severu Kolumbie, nebylo nikdy tak střežené. Od minulé soboty, kdy se objevila zpráva o únosu rodičů kolumbijského reprezentačního idolu, viděli obyvatelé tohoto asi čtyřicetitisícového městečka desítky vojenských a policejních vozidel, což tam podle CNN zvykem nebývá.

„Pro naše lidi je to nové – vidět přistávat a vzlétat vrtulníky… Pravda je, že je to pro nás nové a zároveň smutné, protože tohle byla vždycky laskavá země,“ řekl ve čtvrtek pro CNN en Español Cristian Almenares, obyvatel města Barrancas. Největší fotbalové hřiště ve městě, které hvězda městu darovala, v současnosti slouží jako improvizované letiště pro vládní letadla a policejní vrtulníky.

Ředitel kolumbijské policie, generál William René Salamanca, podle CNN uvedl, že v tomto skromném a - až dosud - klidném městečku, které se nachází v severokolumbijském regionu La Guajira, jsou shromážděni nejpřipravenější muži místní policie - komanda vycvičená pro záchranu v nehostinném terénu, zkušení zpravodajští důstojníci a další experti.

„Máme tady ty nejlepší - analytiky, kartografy, muže, kteří vyhodnocují veškeré informace, forenzní fotografy, již analyzují místo únosu,“ dodal Salamanca.

Před domem Díazovy rodiny se mezitím shromažďují lidé, kteří v bílých tričkách s potiskem fotografie Díaze staršího přicházejí vyjádřit svou solidaritu. Na fasádě domu i před ním visí plakáty s jeho tváří a vzkazy požadujícími jeho propuštění.

Reklama

Doporučované