Hlavní obsah

Úřad OSN zaměstnává přes 450 členů teroristických hnutí, tvrdí Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Ilustrační snímek z Gazy.

Reklama

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) v reakci namítl, že někteří jeho zaměstnanci byli přinuceni k doznání mučením.

Článek

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) v Pásmu Gazy zaměstnává přes 450 členů militantních organizací Hamás či Islámský džihád. Podle agentur Reuters a AFP to uvedla izraelská armáda, která se odvolává na poznatky tajných služeb. UNRWA později uvedl, že při výsleších ohledně vazeb mezi úřadem OSN a Hamásem byli někteří jeho zaměstnanci donuceni k doznání mučením.

Již dříve Izrael uvedl, že 12 zaměstnanců UNRWA se přímo podílelo na teroristickém útoku ze 7. října. Úřad s těmito lidmi rozvázal pracovní smlouvu a nařídil vyšetřování.

„Podle zpravodajských služeb přes 450 členů teroristických organizací v Pásmu Gazy, a to hlavně v Hamásu, je zaměstnáno v UNRWA,“ uvedla podle agentury AFP armáda v prohlášení. Armádní mluvčí Daniel Hagari pak mezi skupinami jmenovitě zmínil i extremistickou organizaci Islámský džihád. „To není jen náhoda, je to systémové,“ řekl o zapojení členů těchto skupin do fungování UNRWA podle agentury Reuters Hagari.

UNRWA krátce po prohlášení izraelské armády uvedl, že někteří jeho zaměstnanci tvrdí, že byli mučením či špatným zacházením donuceni k doznáním při výsleších ohledně vazeb mezi UNRWA a Hamásem či ohledně zapojení do útoků ze 7. října, píše agentura AFP.

Reklama

Doporučované