Hlavní obsah

Úryvky z deníku Amy Winehouse dávají nahlédnout do mysli slavné zpěvačky

Foto: Daniel Boczarski / Contributor, Getty Images

Amy Winehouse na snímku z koncertu v roce 2007.

Reklama

Koncem srpna vyjde kniha o zpěvačce Amy Winehouse, která před dvanácti lety tragicky zemřela. Rodiče nyní zveřejnili část deníkových zápisků, které jsou její součástí. Přemítá v nich o lásce i o své jinakosti.

Článek

Britská zpěvačka Amy Winehouse by letos v září oslavila čtyřicáté narozeniny. Její rodiče Mitch a Janis při této příležitosti poodhalili dosud nezveřejněné úryvky z deníků, které si v mládí psala.

Winehouse zemřela v roce 2011 na otravu alkoholem po dlouholetých problémech s drogami, pitím a bulimií. Bylo jí tehdy 27 let.

Fanoušci nyní dostali možnost do mysli ikonické zpěvačky nahlédnout. Server The Telegraph zveřejnil úryvky z připravované knihy s názvem Amy Winehouse: In Her Words (Amy Winehouseová: Svými slovy), která vyjde koncem srpna.

„Jsem ráda, že jsem jiná. Není to tak, že bych chtěla být jako všichni ostatní. Líbí se mi, že mám svůj vlastní individuální styl. Jsem ráda hlasitá a ráda lidem nadávám. Taková jsem,“ píše například v textech, které vznikly během let, které ji formovaly.

Winehouse se také ve svých textech zamýšlela nad tím, zda v životě najde lásku. „Někdy si říkám, jestli je někde někdo, nějaký chlap, který je stejně bláznivý jako já? Milý kluk s tmavými vlasy, který nosí brýle na čtení a má rád nezávislou hudbu? Piercing volitelný, nejlépe se skotským nebo irským přízvukem!“ psala v nich.

„A proč všichni bráchovi kamarádi tomu popisu odpovídají, a přitom jsem moc mladá na to, abych s tím něco udělala?“ dodávala.

„Jestli mi někdy zkříží cestu láska, nebo jsem odsouzena chodit s metalisty nebo nádhernými kluky bez mozku (jedna z věcí, kterou opovrhuji),“ přemítala dál v deníkových zápisech.

Stěžovala si také na svoji výbušnost a přiznala, že si zlost často „fyzicky vybíjí na těch, které miluje“. „I když se omlouvám, je to něco, na co nikdy nezapomenou,“ napsala.

Nerozuměli jsme jí, tvrdí rodiče

Rodiče prohlásili, že nebylo snadné se zápisky zesnulé dcery probírat, tvrdí ale, že jim jejich čtení nakonec pomohlo zmírnit bolest z její ztráty.

„Dvanáct let po její smrti nás pohled na ty kresby a čmáranice stále rozesmívá, stejně jako Amy. Amyin příběh samozřejmě nemůžeme přebarvit. Ano, byla závislá a její život byl chaotický. Nakonec ji i nás závislost připravila o její život. Ale to jsou časy, nad kterými se nepozastavujeme,“ uvedli podle deníku El País Mitch a Janis.

„Navzdory tomu, co si mnozí lidé o Amyině životě myslí, těžko bychom v některém z jejích deníků našli velké trápení nebo utrpení. Přesto při jejich čtení nemůžeme říct, že bychom jí také skutečně rozuměli. Zda se pro Amy skládání stalo katarzí, nevíme jistě, ale určitě to byl tvůrčí proces, ke kterému se znovu a znovu vracela jak v nejšťastnějších obdobích, tak v nejtemnějších chvílích závislosti,“ dodali.

Vydání knihy nemá jen potěšit fanoušky zpěvačky, ale poslouží i dobrému účelu, připomněla dříve agentura ČTK. Časopis Rolling Stone napsal, že zisk z prodeje, nejméně však 70 tisíc liber (téměř 1,9 milionu korun), připadne nadaci Amy Winehouse. Tu zřídili její rodiče s cílem pomáhat mladým lidem bojujícím se závislostmi.

O pohnutém životě hudební ikony v současnosti vzniká i další film.

Reklama

Související témata:

Doporučované