Hlavní obsah

USA chtějí uvěznit syna vysoce postaveného ruského politika

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Artěm Uss byl podle Američanů spolumajitelem firmy, která se snažila zajistit dodávky citlivých amerických vojenských technologií do Ruska. Ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Jedním z pěti Rusů, které Spojené státy obžalovaly z pašování vojenských technologií a dalších zločinů, je i syn gubernátora Krasnojarského kraje.

Článek

Úřady Spojených států ve středu obžalovaly pět Rusů, kteří měli nakupovat vojenské technologie od amerických společností a dodávat je do Ruska. Obvinění je součástí zásahu proti širší skupině lidí, jež zahrnuje i údajné pašeráky z Lotyšska nebo venezuelské ropné makléře.

Jedním z postižených ruských občanů je syn vysoce postaveného regionálního politika, gubernátora Krasnojarského kraje Alexandra Ussa.

Jeho syn, čtyřicetiletý Artěm Uss, byl podle tiskového prohlášení amerického ministerstva spravedlnosti v pondělí zatčen v Itálii. Odtud by měl být vydán do USA.

Gubernátorův syn byl spolumajitelem německé společnosti Nord-Deutsche Industrieanlagenbau (NDA). Tato firma se sídlem v Hamburku měla sloužit jako krycí entita pro nákup citlivých vojenských technologií od amerických výrobců, včetně pokročilých polovodičů a mikroprocesorů používaných ve stíhacích letounech, raketových systémech, inteligentní munici, radarech nebo satelitech.

Nakoupené zboží putovalo do ruských společností, jež vyrábějí zbraně pro ruskou armádu. Některé z takto získaných elektronických součástek se našly v ruských zbrojních zařízeních, která byla zabavena na Ukrajině.

Případ Artěma Ussa je podrobně sledován v Kremlu a v ruských médiích. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová označila v písemném komentáři zadržení ruských občanů v Německu a Itálii za „ukázkové zúčtování“, které má zastrašit podnikatelské kruhy v Rusku i zahraničí.

Podle stanoviska je jasné, že americký hon na ruské občany se bude jen rozšiřovat. „Takové nepřátelské akce samozřejmě nezůstanou bez odezvy,“ uvedla Zacharovová. Zároveň varovala ruské občany před cestami do zemí, z nichž mohou být vydáni do USA.

Krasnojarský gubernátor Alexandr Uss reagoval na zatčení svého syna slovy, že jde zjevně o politická obvinění. Podle něj USA účelově postihlo obchodování s veřejně dostupnými prostředky.

Podle ruského velvyslanectví v Římě byl Uss junior zadržen na milánském mezinárodním letišti Malpensa. Spojené státy by měly do 45 dnů poskytnout italské straně podklady k žádosti o vydání, na posouzení má italská justice šest měsíců. Se zadrženým jsou v denním kontaktu pracovníci ruského konzulátu.

Obžalován je i druhý spolumajitel firmy NDA Jurij Orechov, který operace s vojenskými technologiemi pravděpodobně řídil. V pondělí jej zatkli v Německu. Státní zastupitelství v Hamburku uvedlo, že Spojené státy mají na formální žádost o vydání Orechova 40 dnů.

V případě vydání do USA hrozí obviněným až 30 let ve vězení.

Reklama

Doporučované