Hlavní obsah

USA dodají Ukrajině munici s ochuzeným uranem

Foto: Twitter @POTUS

Prezident USA Joe Biden.

Reklama

Spojené státy se rozhodly Ukrajině dodat munici s ochuzeným uranem, která má Kyjevu pomoci získat výhodu nad ruskými tanky. USA následují Velkou Británii, jež rozhodla o dodání této munice Kyjevu už dříve v tomto roce.

Článek

Spojené státy ve středu oznámily, že Ukrajině dodají munici do tanků, která obsahuje ochuzený uran. K dodávkám kontroverzní munice dojde v rámci dalšího balíčku vojenské a humanitární pomoci v hodnotě jedné miliardy dolarů. Informovala o tom BBC.

Oznámení nového balíčku přišlo během návštěvy amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena v Kyjevě. Rusko americké rozhodnutí vyzbrojit ukrajinské tanky Abrams novým druhem munice kritizovalo. USA v rámci pomoci Ukrajině dodají také navigační systémy a další munici do systémy HIMARS.

„Nové dodávky pomohou udržet spád ukrajinské protiofenzivy,“ řekl Blinken. Ruská ambasáda ve Washingtonu reagovala na jeho slova ve smyslu, že si USA odmítají přiznat, že ukrajinská protiofenziva byla neúspěšná.

Ochuzený uran je v podstatě běžný uran, jenž je ale očištěn od téměř veškeré radiace. Ve zbrojařství má vícero využití. Používá se k vyztužení obrnění tanků a obrněných vozidel, zároveň se však může použít k posilnění síly munice tím, že se dá na špičku nábojů. Zlepší se tím šance na penetrování klasického obrnění tanků a obrněných vozidel.

Vědecká komise OSN pro vliv radiace nezaznamenala zvýšený dopad radiace na člověka po kontaktu s ochuzeným uranem, nicméně Mezinárodní agentura pro atomovou energii tvrdí, že při manipulaci s municí může dojít k ohrožení radiací.

Podrobněji o munici z ochuzeného uranu

Státy používají munici z ochuzeného uranu už desítky let, nasazená byla například v Iráku nebo Jugoslávii. Nejde ale o jadernou zbraň a ochuzený uran ani nelze k jejich výrobě použít. Přesto může použití takové munice znamenat určité riziko pro zdraví lidí.

Potvrzení dodávky munice s ochuzeným uranem, o které agentura Reuters informovala už před pár dny, přichází několik měsíců poté, co Pentagon uvedl, že Ukrajině žádnou takovou munici nedodá. Oznámení přišlo poté, co Velká Británie v březnu oznámila, že Kyjevu munici s ochuzeným uranem pošle. Ruský prezident Vladimir Putin Londýn obvinil, že Ukrajině posílá „zbraně s jaderným potenciálem“.

Putinova slova vyvolala obavy z toho, že podobné dodávky mohou posilnit kremelskou protizápadní propagandu. Spojené státy jsou připravené se ruské propagandě bránit. Podle nich je jediným cílem Ruska oslabit Ukrajinu.

„Děje se to, že Rusko nechce, aby Ukrajina měla munici, která by pomohla ukrajinské armádě bojovat proti ruským tankům,“ řekl pro web Politico člen Bidenovy administrativy. „Jestli má Rusko s našimi dodávkami problém, může své tanky z Ukrajiny stáhnout,“ dodal.

Reklama

Doporučované