Hlavní obsah

Náboje z ochuzeného uranu můžou znamenat riziko. Ale jiné, než říká Moskva

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští tankisté, které Británie cvičí na tanky Challenger. Londýn Kyjevu slíbil 14 těchto strojů.

Reklama

Rusko se dodávku britských střel s ochuzeným uranem na Ukrajinu snaží prezentovat jako jadernou eskalaci. Londýn vylučuje, že by se látka dala použít k výrobě jaderných zbraní. Mohla by mít ale neblahé dopady na lidské zdraví.

Článek

Británie spolu s tanky Challenger 2 (o tancích více zde) poskytne Ukrajině protitankové náboje z ochuzeného uranu, uvedla BBC s odvoláním na prohlášení náměstkyně britského ministra obrany.

Velká Británie potvrdila, že Kyjevu protipancéřové střely poskytne. „Takové náboje jsou vysoce účinné při ničení moderních tanků a obrněné techniky,“ uvedla Annabel Goldieová v odpovědi na parlamentní interpelaci.

Britská armáda používá ochuzený uran „již desítky let“

Ochuzený uran je vedlejší produkt při výrobě obohaceného uranu. Vyznačuje se vysokou hustotou a pevností a díky těmto vlastnostem se používá při výrobě tankových pancířů i munice – především protitankových střel, hlavně k jejich zpevnění, aby mohly proniknout pancířem a ocelí. Když zbraň vyrobená s hrotem nebo jádrem z ochuzeného uranu zasáhne pevný předmět, například bok tanku, projde jím přímo skrz.

Použití tohoto kovu souvisí s jeho fyzikálními vlastnostmi – schopností samovznícení a hoření v důsledku střetu s pancířem. Zároveň se malé úlomky uranového jádra střely šíří a zapalují hořlavé materiály nebo způsobí detonaci munice uvnitř cíle.

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Střely s ochuzeným uranem budou sloužit pro tanky Challanger 2, které Ukrajina také získá od Britů.

Ochuzený uran je podle britské armády „standardní součástí výzbroje a nemá nic společného s jadernými zbraněmi“. „Britská armáda používá ochuzený uran ve svých pancéřových nábojích již desítky let,“ stálo také v prohlášení.

Expert na chemické zbraně a plukovník britské armády Hamish de Bretton-Gordon prohlásil, že je „směšné“ naznačovat, že náboje s ochuzeným uranem jakkoli souvisejí s jadernými zbraněmi, které používají obohacený uran.

„Ochuzený uran nelze v žádném případě použít jako jadernou zbraň – šílená dezinformace přicházející z Kremlu – pokud se chce Putin vyhnout civilním obětem, měl by přestat útočit přímo na ně,“ napsal na twitteru Hamish de Bretton-Gordon.

V jiném tweetu pak bývalý plukovník tvrdí, že sama ruská armáda munici z ochuzeného uranu na Ukrajině používala, a to po celou dobu invaze. Tvrzení nebylo možné nezávisle ověřit, objevilo se ale ve více britských médiích.

Jak moc nebezpečný ochuzený uran je?

Použití munice s ochuzeným uranem bohužel dosud nebylo z hlediska dlouhodobého vlivu na lidské zdraví důkladně prozkoumáno. Ochuzený uran není vysoce radioaktivní, přesto je podle řady odborných zdrojů toxický a karcinogenní.

Skutečná úroveň toxicity ochuzeného uranu je rovněž sporná. Některé studie naznačují, že dlouhotrvající vystavení látce může vést ke genetickým nebo neurologickým potížím.

Ukrajinská ofenziva se blíží

Že se blíží další ukrajinský protiútok, tuší i Rusové. Na frontě budují zákopy a nervózní je i vůdce vagnerovců. Rychlý průlom se ale čekat nedá a navzdory přesvědčení expertů, že „něco“ přijde, některé faktory svědčí o opaku.

Nebezpečí ale podle BBC panuje zejména v parách, které se usazují jako jedovatý a také slabě radioaktivní prach. To potvrdila i studie organizace Clean Air for Ukraine, podle ní látka představuje největší nebezpečí, když se dostane do těla ve formě prachových částic. Takové částice nerozpustného uranu mohou zůstat v plicních tkáních a zejména v lymfatických uzlinách až několik let.

Téměř 70 procent celé hmotnosti ochuzeného uranu obsaženého ve střele shoří během výbuchu. Poté se ochuzený uran změní na aerosol, ten se postupně usazuje do půdy a podzemních vod.

Ochuzený uran, který se dostane do trávicího traktu, se špatně vstřebává do krevního oběhu. Podle expertů by se neměla opomíjet ani skutečnost, že uran je těžký kov, jeho hromadění v těle tak může narušit funkci ledvin, jater a dalších orgánů.

Zpráva Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) z roku 2022 uvádí, že ochuzený uran představuje na Ukrajině problém pro životní prostředí.

Kontrola nad Černým mořem

Rusko si dlouhodobě udržuje velkou míru kontroly nad Černým mořem. Zřícení amerického dronu ukázalo, že se jí nehodlá vzdát.

„Ochuzený uran v běžných výbušninách může způsobit podráždění kůže, selhání ledvin a zvýšit riziko rakoviny. Chemická toxicita ochuzeného uranu je považována za významnější problém než možné dopady jeho radioaktivity,“ uvádí se ve zprávě UNEP.

Rusko varuje před „vážnou eskalací konfliktu“

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v reakci na krok Londýna podle agentury TASS varoval, že k jadernému střetnutí mezi Ruskem a Západem zbývá stále méně kroků. Řekl také, že Rusko má prostředky, jak na poskytnutí nábojů tohoto typu Ukrajině reagovat.

O „odpovídající reakci“ Ruska hovořil po jednání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem v Moskvě také prezident Vladimir Putin, informovala agentura AP. Podle něj Západ začíná na Ukrajině používat „zbraně s jadernou složkou“.

Putin prohlásil, že Rusko bude „nuceno reagovat“, pokud Spojené království munici s ochuzeným uranem na Ukrajinu skutečně pošle.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podle webu Sky News uvedl, že zasílání munice s ochuzeným uranem na Ukrajinu by znamenalo, že Spojené království je „připraveno porušit mezinárodní humanitární právo, stejně jako jej porušilo v roce 1999 v Jugoslávii“. „Není pochyb o tom, že to pro Londýn skončí špatně,“ vyhrožoval Lavrov.

Z Ruska

Skupina 250 ruských lékařů v září hromadně opustila Rusko, aby se vyhnula povolávacím rozkazům. Speciální let, díky kterému se ze země dostali, financoval ruský miliardář, který figuruje na žebříčku nejbohatších lidí světa.

Odborník na chemické zbraně Hamish de Bretton-Gordon pro BBC dodal, že Putinovy komentáře jsou „klasickou dezinformací“. Uvedl, že náboje s ochuzeným uranem, které využívají tanky Challenger 2, obsahují pouze stopové prvky ochuzeného uranu.

„Rusko to ví, ale záměrně se snaží dezinformovat. Nezávislý výzkum vědců vyhodnotil, že jakýkoli dopad používání munice s ochuzeným uranem na zdraví osob a životní prostředí je pravděpodobně nízký,“ tvrdí expert.

Za jadernou zbraň náboje nepovažuje ani Institut OSN pro odzbrojení (UNIDIR), protože nesplňují jejich právní definici.

Střely Západ používal v Iráku i na Balkáně

Střely s ochuzeným uranem se používaly v Iráku a na Balkáně, kde podle některých tvrzení mohly nepřímo způsobovat vrozené vady u později narozených lidí. Jiné studie tvrdí, že se po použití střel s ochuzeným uranem v Iráku zvýšil výskyt rakoviny.

Podle článku webu Al-Džazíra je ochuzený uran amerického dělostřelectva jednou z hlavních příčin nárůstu celkové úmrtnosti v Iráku, kterou lze od roku 1991 pozorovat. I někteří američtí veteráni z války v Iráku viní ze svých zdravotních potíží používání ochuzeného uranu. Jeden z veteránů ve zprávě pro web Tucson uvedl, že trpěl krvácením z dásní a krev se vyskytovala i v jeho moči.

Munici podle některých zdrojů využily i síly Severoatlantické aliance (NATO) při Operaci Spojenecká síla, v jejímž rámci bombardovaly tehdejší Jugoslávii.

Reklama

Doporučované