Hlavní obsah

USA odvolaly u Somálska pátrání po dvou členech Navy SEALs. Prohlásily je za mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: SEALSWCC.COM

Ilustrační foto.

Reklama

Členové speciální jednotky spadli do moře během operace v Arabském moři. Američané při ní zadrželi loď, která měla převážet zbraně jemenským povstalcům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dvojice amerických speciálů, kteří se před necelými dvěma týdny účastnili zvláštní operace v Arabském moři, byla prohlášena za mrtvé.

„S lítostí oznamujeme, že po desetidenním pátrání nebyli naši dva pohřešovaní příslušníci speciální jednotky Navy SEALs nalezeni a jejich status byl změněn na zemřelé,“ uvedlo na sociální síti X regionální velitelství americké armády CENTCOM.

Ztrátu potvrdil i americký ministr obrany Lloyd Austin. „Naše srdce jsou s jejich rodinami. Celé ministerstvo drží smutek. Jsme vděčni všem, kteří neúnavně pracovali na jejich nalezení,“ napsal.

Připomeňme, že podle CENTCOM speciální jednotka 11. ledna v mezinárodních vodách poblíž Somálska kontrolovala plavidlo, jehož útroby ukrývaly pohonné a naváděcí jednotky či bojové hlavice pro balistické rakety středního doletu. Podle Američanů bylo vybavení určeno jemenským povstalcům Húthíům, kteří v posledních týdnech útočí na obchodní lodě v Rudém moři.

Samotná operace se ale neobešla bez problémů – dva vojáci během ní skončili v moři. Velitel CENTCOM Michael Erik Kurilla tehdy uvedl, že se ihned rozjela pátrací akce, do které se zapojily lodě námořnictva, vrtulníky a bezpilotní letouny. Byla prý šance pohřešované najít, protože vody v Adenském zálivu jsou teplé a jednotky Navy SEALs jsou na podobné mimořádné situace vycvičeny.

Mohlo by vás zajímat

Rakety a drony vysílané jemenskými rebely proti plavidlům v Rudém moři se začínají projevovat ve světovém obchodu. Například berlínská továrna automobilky Tesla kvůli nim na dva týdny přerušila výrobu.

Reklama

Související témata:
Navy SEALs
Arabské moře

Doporučované