Hlavní obsah

USA: Ofenzivu po zimě zvládne spíše Ukrajina

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští dělostřelci na východě Ukrajiny.

Reklama

Zpravodajské služby USA očekávají snížené tempo bojů na Ukrajině po dobu příštích několika měsíců. Nevidí také žádné důkazy o snížené vůli Ukrajinců k odporu vůči ruské invazi, a to i navzdory pokračujícím útokům Moskvy.

Článek

„Již nyní vidíme určité snížené tempo konfliktu (…) a očekáváme, že tomu tak pravděpodobně bude i v následujících měsících,“ uvedla ředitelka úřadu amerických výzvědných služeb (DNI) Avril Hainesová na bezpečnostním fóru v Kalifornii.

Podle té se obě armády - ukrajinská i ruská - budou nyní snažit zotavit a doplnit zásoby, aby po skončení zimy byly připravené na novou ofenzivu. Tu pak podle ní bude schopna uskutečnit spíše Ukrajina než Rusko.

Na otázku ohledně dopadů ruských útoků na ukrajinskou energetickou síť a další civilní infrastrukturu Hainesová odpověděla, že cílem Moskvy je částečně podkopat vůli Ukrajinců k odporu.

„Myslím, že v tuto chvíli nemáme žádné důkazy o tom, že by byla podkopána,“ cituje odbornici agentura Reuters. Připustila však, že v důsledku útoků silně trpí ukrajinská ekonomika, což se časem může projevit na schopnosti země čelit ruské invazi.

Hainesová dále uvedla, že politické cíle ruského prezidenta Vladimira Putina se v souvislosti s Ukrajinou podle všeho nezměnily. Analytici amerických zpravodajských služeb se nicméně domnívají, že by mohl být ochoten omezit své krátkodobé vojenské cíle, aby se k těm politickým vrátil později.

Mohlo by vás zajímat

Britský expert na přežití v divočině Bear Grylls navštívil Ukrajinu. O podmínkách ve válečné zemi a prezidentu Zelenském připravuje speciální pořad.

Americké služby jsou podle Hainesové rovněž názoru, že Rusko v současné době spotřebovává své armádní zásoby rychleji, než stíhá vyrábět, a proto se je snaží získat v zahraničí. USA jsou si vědomy, že nevelké množství munice již poskytla Severní Korea a Moskva rovněž žádá další prostředky pro přesné zásahy ze vzduchu od Íránu. To Hainesová označila za „krajně znepokojivé“.

Reklama

Doporučované