Hlavní obsah

USA schválily plán útoku na íránské cíle v Iráku a Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Americký ministr obrany Lloyd Austin.

Reklama

„Budeme i nadále usilovat o to, abychom se vyhnuli širšímu konfliktu v regionu, ale podnikneme všechny nezbytné kroky k obraně Spojených států,“ řekl ministr obrany Lloyd Austin po schválení plánu útoku na cíle v Iráku a Sýrii.

Článek

Spojené státy schválily plány na možnou sérii úderů na íránské cíle v Sýrii a Iráku, uvedli američtí představitelé. O jejich zahájení budou pravděpodobně rozhodovat povětrnostní podmínky a viditelnost. Podle CBS se ovšem očekávají během příštích dnů.

Akce je naplánována coby odveta za incident z neděle, kdy při útoku bezpilotního letounu zahynuli tři američtí vojáci v Jordánsku, v blízkosti syrských hranic. USA z útoku obvinily Íránem podporovanou skupinu milicí.

Írán popřel, že by se na útoku, při němž bylo zraněno dalších 41 amerických vojáků na vojenské základně známé jako Tower 22, jakkoli podílel. Americké zpravodajské služby se domnívají, že bezpilotní letoun použitý k útoku na zařízení byl vyroben Íránem. Je navíc podobný dronům, které Írán posílá do Ruska kvůli jeho invazi na Ukrajinu.

Na čtvrteční tiskové konferenci obhajoval americký ministr obrany Lloyd Austin opožděnou vojenskou reakci slovy: „Myslím, že každý si uvědomuje náročnost spojenou s tím, abychom zajistili, že k odpovědnosti budeme hnát ty správné lidi,“ prohlásil a dodal, že pro to neexistuje žádný „stanovený vzorec“.

„Budeme i nadále usilovat o to, abychom se vyhnuli širšímu konfliktu v regionu, ale podnikneme všechny nezbytné kroky k obraně Spojených států, našich zájmů a našeho lidu. Budeme reagovat, kdy se rozhodneme, kde se rozhodneme a jak se rozhodneme,“ řekl rovněž Austin.

Reklama

Související témata:

Doporučované