Hlavní obsah

Přesun armády na levý břeh Dněpru dokončen, tvrdí Kreml. Most za okupanty spadl

Foto: Repro: twitter.com/igorsushko/

Ukrajinský novinář Igor Suško na svém účtu na twitteru sdílel video, na kterém ruský propagandista z listu Komsomolskaja pravda (na snímku) ukazuje zkázu důležité spojnice přes Dněpr.

Reklama

aktualizováno •

I když Ukrajina stále zprávám o kapitulaci Rusů v Chersonu příliš nevěří, vedení ruské armády oznámilo, že o páté hodině ráno dokončilo ústup svých jednotek. Zřejmě jej zakončily zničením mostu přes Dněpr.

Článek

Antonivskyj most, strategicky významná spojnice přes řeku Dněpr v Chersonské oblasti, se částečně zhroutil. Zkáza je patrná ze záběrů, které na sociálních sítích zveřejňují jak ruská, tak ukrajinská média.

Ani Moskva, ani Kreml se zatím ke zničení mostu oficiálně nepřihlásily. S jistotou se tedy nedá říct, kdo most, opakovaně poničený ostřelováním, „dorazil“.

Z prohlášení ruské strany se zdá, že se most propadl na několika místech právě tehdy, když už ho okupační síly nepotřebují.

Ministerstvo obrany zveřejnilo prohlášení, podle kterého ruské jednotky 11. listopadu o páté hodině ranní (moskevského času) dokončily přesun na levý břeh Dněpru.

„Na pravém břehu nezůstal jediný kus vojenské techniky a zbraní. Vojenské jednotky ruských ozbrojených sil obsadily (na levém břehu, pozn. red.) obranné linie a předem připravené pozice,“ cituje z prohlášení úřadu ruská státem plně kontrolovaná agentura RIA Novosti.

Vývoj na bojišti

Ruské síly dostaly rozkaz opustit město Cherson na pravém břehu Dněpru. Ale to neznamená, že s tím budou spěchat.

Kyjev zatím na zprávy o - de facto završení ruské kapitulace v Chersonu - nereagoval. Představitelé armády i političtí zástupci nicméně v předchozích dnech opakovali, že se budou dál řídit informacemi, které mají z terénu od svých zpravodajců, nikoli tím, co tvrdí Moskva (více zde). Může jít podle nich o past.

Zkázu Antonivského mostu připisují ukrajinská média rovněž Rusům.

„Ustupující ruská armáda zničila Antonivskyj most na dvou oddělených místech, aby se pokusila zpomalit ukrajinský postup,“ napsal na twitteru například novinář Igor Suško.

A sdílel video, na němž rozbitý most dokumentuje přímo u propadlého úseku jeden z ruských propagandistů, zaměstnanec listu Komsomolskaja pravda Alexandr Koc. „Pravděpodobně ho vyhodili do povětří při stahování ruských sil z pravého na levý břeh,“ hlásí Koc zřejmě z levého, východního břehu Dněpru.

Jiný pohled nabízí na síti Telegram ukrajinská veřejnoprávní stanice.

Foto: https://t.me/suspilnenews/15636

Fotografii mostu s propadlou vozovkou na telegramu ukrajinské veřejnoprávní stanice.

Jak připomíná agentura ČTK, stavbu už dříve poničilo ukrajinské ostřelování, kterým se jednotky Kyjeva snažily zkomplikovat zásobování ruských sil na pravém, západním břehu Dněpru.

Reklama

Doporučované