Hlavní obsah

Útočník v Dublinu nožem vážně zranil holčičku a ženu. Ve městě jsou nepokoje

Foto: Profimedia.cz

Policisté v centru Dublinu.

Reklama

Do potyček ve čtvrti, kde žijí hlavně přistěhovalci, se zapojily stovky lidí s transparenty Irish Lives Matter (Na irských životech záleží) a s irskými vlajkami.

Článek

Pětiletá holčička a jedna žena utrpěly těžká zranění, když je dnes v centru Dublinu nožem pobodal muž ve středním věku. Informovala o tom irská policie, která motiv útočníka dosud nezná a jejíž velitel nevyloučil terorismus. Zranění utrpěl také podezřelý, zřejmě si je způsobil sám a je v nemocnici. Další dvě děti jsou zraněny lehce. Poblíž místa činu podle tiskových agentur AFP a Reuters vypukly dnes večer potyčky mezi pořádkovými silami a krajně pravicovými demonstranty.

Do potyček ve čtvrti, kde žijí hlavně přistěhovalci, se zapojily stovky lidí s transparenty Irish Lives Matter (Na irských životech záleží) a s irskými vlajkami. Přitom demonstranti zapálili policejní auto a na policisty házeli různé předměty; dav se choval nepřátelsky také k „mainstreamovým“ médiím, vylíčil reportér AFP. Podle Reuters vzplál i dvoupodlažní autobus a za své vzala okna hotelu Holliday Inn a restaurace McDonalds.

Komisař Drew Harris, který stojí v čele irské policie, připsal potyčky „frakci šílených chuligánů ovládaných krajně pravicovou ideologií“. „Fakta ještě nejsou jasná,“ zdůraznil ohledně vyšetřování a odsoudil „fámy a pověsti šířené se zlými úmysly“. Zároveň upozornil, že nevylučuje žádný možný motiv, a to ani terorismus.

„Na Iry útočí tato špína,“ prohlásil jeden z demonstrantů zapojených do střetů. Další lidé v davu podle AFP odkazovali na zavraždění mladého učitele slovenským občanem, který byl nedávno odsouzen na doživotí.

Zadržený podle agentury DPA dnes zaútočil na děti, když se seřadily před školou. Zraněná žena je údajně zaměstnankyně školy, která se žáky snažila chránit. Lidem okolo se podařilo útočníka přemoci a zadržet do příjezdu policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované