Hlavní obsah

Už ne jen Neil Young. Odstranění své hudby ze Spotify požaduje další hvězda

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Joni Mitchellová.

Reklama

Neil Young a Joni Mitchellová jsou přátelé už po mnoho let, oba hudebníky také spojuje prodělání obrny.

Článek

Zpěvačka Joni Mitchellová se připojila ke svému kolegovi a příteli Neilu Youngovi a požádala o odstranění své hudby ze streamovací služby Spotify. Důvodem je šíření dezinformací o pandemii na této platformě.

„Nezodpovědní lidé šíří lži, které stojí lidi životy,“ uvedla kanadská zpěvačka v příspěvku na svých oficiálních stránkách. Ve svém pátečním poselství Mitchellová uvedla, že vyjadřuje solidaritu s kanadsko-americkým zpěvákem Neilem Youngem a také s „globálními vědeckými a lékařskými komunitami“, informuje stanice BBC.

„Mohou mít Rogana, nebo Younga. Ne oba,“ napsal v otevřeném dopise zpěvák v pondělí večer. Písničkář tak narážel na distribuční partnerství mezi streamovací službou a Joem Roganem, americkým hercem, moderátorem, stand-up komikem a v poslední době především tvůrcem úspěšného podcastu The Joe Rogan Experience.

Právě jeho nejpopulárnější produkt ale legendární kanadský písničkář viní ze šíření nepravdivých informací o covidu-19 a vakcínách proti této nemoci. Young ve svém druhém středečním prohlášení na webu označil Spotify za „domov pro život ohrožující koronavirové dezinformace“. Streamovací platforma podle něj „prodává lži za peníze“.

Neil Young a Joni Mitchellová jsou přátelé už po mnoho let, oba hudebníky také spojuje prodělání obrny. Oba se touto nemocí nakazili na počátku 50. let minulého století, tedy nedlouho před tím, než byla široce dostupná vakcína proti této nemoci.

Na rozdíl od Younga ale Mitchellová ve svém příspěvku konkrétně Rogana přímo nejmenovala. Ke svému textu ale připojila odkaz na otevřený dopis podepsaný skupinou vědců a lékařských odborníků, který kritizoval Spotify za partnerství s Roganem.

Dopis mimo jiné viní Rogana z šíření řady zavádějících tvrzení a vyvolávání nedůvěry ve vědu a medicínu. Vyzývá také společnost Spotify, aby „podnikla kroky proti masovým dezinformacím, které se na její platformě i nadále šíří“.

Právě skupina vědců a zdravotníků byla první, kdo vyjádřil obavy ohledně obsahu Roganova podcastu. V prosinci minulého roku podepsalo na 270 lékařů, vědců a zdravotnických pracovníků zmíněný otevřený dopis požadující po společnosti Spotify zavedení pravidel, která určí, jak bude společnost nakládat s dezinformacemi na své platformě.

Jedním z dílů podcastu, který je zmíněný v dopise, je rozhovor s virologem Robertem Malonem, jenž se podílel na raném výzkumu technologie mRNA, kterou využívají některé z vakcín proti covidu-19.

V rozhovoru podle BBC zazní hned několik konspiračních teorií, včetně té, že nemocnice jsou finančně motivované, aby vykazovaly co nejvíce úmrtí způsobených covidem-19, nebo že jsou vakcíny rizikové pro lidi, kteří už covid prodělali. Malone také uvedl, že světoví lídři obrazně řečeno hypnotizovali veřejnost, aby se nechala očkovat, čímž podle něj vznikla paralela mezi pandemií a vzestupem nacistů v Německu ve 30. letech minulého století.

Rogan ještě před vydáním této epizody opakovaně zdůrazňoval, že „není antivaxer“. „Věřím, že jsou (vakcíny) bezpečné, a vyzývám mnoho lidí, aby se nechali očkovat,“ řekl moderátor. Stál si ale za svým tvrzením, že mladí lidé vakcínu „nepotřebují“.

Streamovací společnost Spotify začala s odstraňováním hudby kanadského písničkáře Neila Younga tento čtvrtek. „Děkuji Warner Brothers za to, že stojí za mnou a přijali, že přijdou o 60 procent mého příjmu z celosvětového streamingu ve jménu pravdy,“ řekl Young.

Společnost Spotify se ve svém prohlášení obhajuje, že od začátku pandemie odstranila přes 20 tisíc podcastových epizod souvisejících s covidem-19. „Chceme, aby byl uživatelům Spotify k dispozici veškerý hudební a zvukový obsah z celého světa. S tím přichází také velká odpovědnost při vyvažování bezpečí pro naše posluchače a svobody pro tvůrce,“ vysvětlila dále.

Stažení Youngovy hudby z platformy nicméně technologický gigant lituje a doufá, že se v blízké době vrátí.

Reklama

Doporučované