Hlavní obsah

„Už ne krize, ale katastrofa.“ Mladí Irové stále častěji nemají kde bydlet

Foto: Profimedia.cz

Plakát v Dublinu upozorňuje na místo, kde pravidelně přespávají lidé bez domova.

Reklama

Irsko se potýká s bytovou krizí dlouhodobě, ale teď je prý situace nejhorší za 40 let. Významně se zvýšil počet mladých lidí, kteří kvůli nedostupnému bydlení končí na ulici. Další prostě nemají peníze na to bydlet ve vlastním.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Irský prezident Michael D. Higgins vystoupil s projevem k nedostupnosti bydlení v zemi. Jindy velmi neutrální hlava státu označila situaci za velké selhání. „Už to není krize, je to katastrofa, a musíme skutečně myslet na uspokojení základních potřeb lidí v republice, ať už jde o jídlo, přístřeší a vzdělání,“ řekl ve středečním proslovu.

Irsko se s vážnou bytovou krizí potýká už 15 let, dlouhodobější řešení se ale pořád nenašlo. „Jde o nejurgentnější a nejdůležitější sociální problém, kterému Irsko teď čelí. V zemi není dostatek domů a celá generace lidí je v tomto ohledu demoralizovaná a téměř zoufalá. V celé zemi skoro nenajdete rodinu, které by se tato krize nedotkla,“ popisuje irský premiér Micheál Martin pro Financial Times.

Iniciativa Raise the roof (Zvedněte střechu), složená z odborů a charitativních organizací, varuje, že je krize nejhorší za 40 let, kdy se v Irsku poprvé výrazně zvedl počet lidí bez domova. Vládní kampaně jsou podle ní nedostatečné a často pomáhají spíše vlastníkům nemovitostí než lidem, kterých se krize dotýká.

Nejvíce zasažení jsou lidé, kteří si chtějí koupit svou první nemovitost, ve většině případů tak jde o mladou generaci. Vlastní bydlení si pak musí pronajímat a už jim nezbývají peníze, aby si mohli ušetřit na nákup nemovitosti v budoucnu.

Mladá generace v pasti

„Je to generace, která je chycena v sociální dohodě se státem. Hodně mladých lidí si uvědomuje, že nikdy nebudou vlastnit byt nebo dům. A to je špatná vyhlídka v zemi, kde právě vlastní bydlení je místem, kde většina lidí tráví důchod,“ vysvětluje Rory Hearne, odborník na sociologii bydlení z Maynoothské univerzity pro The New York Times.

Vlastnictví nemovitosti se mezi lidmi do 30 let propadlo o třetinu, vyplývá z údajů Irské federace pro bankovní platby pro roky 2014 až 2020. Dlouhodobější výzkumy dokonce mluví o propadu o celou polovinu.

„Bydlím s rodiči a o stěhování jsem ani nepřemýšlela. Za nájem bych utratila celou výplatu,“ popisuje 24letá studentka z Dublinu Emily. Koupě vlastního domu jí připadá jako naivní sen.

Prezident Higgins řekl, že se počet mladých lidí bez domova zvýšil o 90 % a varoval, že výhledy do budoucna nejsou dobré. Bez domova jsou teď v Irsku podle posledních údajů ministerstva bydlení skoro tři tisíce dětí a rekordních 1,5 tisíce mladých lidí mezi 18 a 24 lety.

Problémy s bezdomovectvím se v době pandemie podařilo vládě snížit. V posledních měsících ale počet lidí bez střechy nad hlavou opět výrazně stoupl. Ministerstvo se tak snaží pomocí nové politiky Housing for All (bydlení pro všechny) zvýšit nabídku sociálního i dostupného bydlení k nákupu i pronájmu. Opozice však vládu kritizuje, že jsou její kroky příliš pomalé.

Bytová krize podle Financial Times začala kvůli vysokým stavebním nákladům, které vedly k růstu prodejních a nájemních cen. Umocnila ji ještě nedostatečná nabídka a rychle rostoucí populace Irska. Charitativní organizace poukazují na to, že situaci by mohlo vyřešit mnoho prázdných domů, které v zemi jsou.

Zpátky na vrcholu krize

Ceny nemovitostí se podle zprávy listu Irish Independent v prvním čtvrtletí tohoto roku průměrně zvedaly o 100 eur (2500 korun) denně. Cena třípokojového bytu narostla za rok o více než 14 procent a blíží se průměrné ceně 300 tisíc eur (asi 7,5 milionu korun). V hlavním městě je průměrná cena v přepočtu ještě o pět milionů korun vyšší. Naposledy bylo v Irsku tak drahé bydlení v roce 2006.

Stejně tak ale dál rostou ceny nájmů, uvádí výzkum Daft.Ie. Za poslední rok v hlavním městě Dublinu stoupla průměrná částka za nájem o 10 procent na 2200 eur (55 tisíc). V ostatních větších městech se ceny zvýšily až o 15 procent. Asi 800 nemovitostí inzerovaných k pronájmu je podle průzkumu nejméně v historii.

Zpráva z let 2012–2020 ukázala, že zatímco průměrné mzdy vzrostly o 23 procent, ceny nemovitostí se zvýšily o 77 procent. Tento nepoměr pak způsobuje, že lidé místo nakupování nemovitostí volí pronájem. Podle zprávy může zdražování v dlouhodobém měřítku způsobit, že se lidé z Irska budou stěhovat za levnějším bydlením do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované