Hlavní obsah

„Už toho bylo dost.“ Britové zvažují bombardování Húthíů

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr obrany Grant Shapps.

Reklama

Vojenský zásah proti jemenským Húthíům může vést k obnovení tamní krvavé války. Bombardování je v minulých letech neoslabilo.

Článek

Britská a americká vojenská operace proti jemenským Húthíům je na spadnutí. S odvoláním na ministra obrany Granta Shappse to napsal britský deník The Times.

Shapps na tiskové konferenci prohlásil, že „už toho bylo dost“. Reagoval tak na poslední vlnu útoků šíitských rebelů, během níž musely proti 21 dronům zasahovat britské stíhačky a torpédoborce. „To nemůže pokračovat a nedovolíme, aby to pokračovalo. Sledujte tento prostor,“ upozornil.

Premiér Rishi Sunak pak kvůli situaci svolal na čtvrteční večer konferenční hovor se členy vlády. Jak napsala britská veřejnoprávní stanice BBC, měl následně informovat i lídra opozičních labouristů Keira Starmera a stínového ministra obrany Johna Healeyho.

Jednání podle serveru probíhalo i na druhé straně Atlantiku –⁠ v Pentagonu. Mluvčí amerického ministerstva obrany, brigádní generál Pat Ryder, ke zprávám z Británie pouze řekl, že o potenciální operaci nebude spekulovat.

Připomeňme, že Húthíové začali v Rudém moři napadat lodě po vypuknutí války mezi Izraelem a Hamásem. Tvrdí, že útočí na izraelské cíle, v několika případech se jejich terčem ale stala plavidla, která neměla s Izraelem nic společného.

Foto: Seznam Zprávy, Mapy.cz

Mezinárodní koalice proti jemenským rebelům a místa jejich útoků.

Svět se nyní obává, že nucené odklánění obchodních tras vedoucích přes průliv Bal al-Mandab hrubě poškodí mezinárodní obchod, několik velkých přepravních společností se už ostatně nebezpečné trase vyhýbá. Konkrétně britské ministerstvo financí došlo před Vánoci k závěru, že změny plavebních tras mohou způsobit pokles ekonomiky o 0,3 procenta. Vzhledem k pokračujícím útokům bude toto číslo ale ještě vyšší.

Ministr Shapps obvinil Írán, že Húthíům poskytuje zpravodajské informace ze své špionážní lodi Bešad, která se vydává za běžnou nákladní loď. Režim ajatolláhů dodává Húthíům zbraně i finance, odmítá ale, že by je přímo ovládal a měl cokoliv společného s jejich útoky v Rudém moři.

Rada bezpečnosti OSN schválila ve středu rezoluci, která vyzývá Húthíe k okamžitému ukončení útoků. Hlasovalo pro ni 11 zemí, Rusko, Čína, Mozambik a Alžírsko se zdržely. Mluvčí islamistů Muhammad Alí Húthí nicméně usnesení označil za „politickou hru“.

Křehké příměří v Jemenu

K húthíjským útokům se vyjádřil i šéf americké diplomacie Antony Blinken. Na letišti v Bahrajnu reportérům řekl, že nebude předem mluvit o amerických vojenských operacích, ale strávil v regionu čtyři dny a Húthíe opakovaně varoval. Nezdá se ovšem, že by ho poslechli, naopak při jednom z posledních útoků oznámili, že jejich terčem byla americká loď, která podle nich vezla pomoc Izraeli.

Američané se až dosud zdráhali bombardovat húthíjské základny, protože nechtěli narušit křehké příměří, které v nejchudší arabské zemi po dlouhé a krvavé válce panuje.

Mezinárodní koalice, kterou vyjednaly USA, dala minulý týden Húthíům ultimátum, aby s útoky okamžitě přestali. „Minulou noc ukázali, že neposlouchali,“ řekl britský ministr obrany Shapps po úterní vlně dronových útoků.

Koalice proti Húthíům

  • Americký ministr obrany Lloyd Austin dal v průběhu prosince 2023 dohromady původně desetičlennou koalici, jejímž cílem je chránit námořní trasu přes Rudé moře.
  • Lodě plující v oblasti se opakovaně – od listopadu 2023 – stávaly terčem útoku jemenských šíitů – Húthíů. Jemenští povstalci své akce zdůvodnili válkou Izraele v Pásmu Gazy, která začala v reakci na teroristický útok palestinského hnutí Hamás na Izrael 7. října.
  • Kromě USA a Británie jsou členy koalice například Francie, Itálie, Kanada, Nizozemsko; arabské státy zastupuje Bahrajn. Ke koalici se pak přidala například i Austrálie.
  • 12. ledna 2024 koalice zaútočila na základny Húthíů pomocí stíhaček a válečných lodí.

Na nutnosti vojenského zásahu ale v koalici ještě zjevně nepanuje shoda. Italský ministr obrany Guido Crosetto sice ve středu agentuře Reuters řekl, že by útoky islamistů měly skončit, zároveň ale vyjádřil obavy z důsledků dalšího ozbrojeného konfliktu po Ukrajině a Gaze. „Nerad bych v této době otevíral třetí válečnou frontu,“ prohlásil.

Na další úskalí náletů proti Húthíům upozornila analytička Alexandra Starková z konzultantské firmy Rand Corporation. „Zastánci náletů proti Húthíům nedokážou říci, co by se mělo stát poté. Je těžké si představit, jak by nyní nálety odradily útoky Húthíů, když se jim to za poslední desetiletí nepodařilo. Nálety by mohly částečně narušit schopnost Húthíů odpalovat rakety a drony, bude ale mnohem těžší vymýtit malé a levné čluny Húthíů s posádkou i bez posádky,“ píše v článku pro časopis Foreign Affairs.

Poukazuje na riziko opětovného rozpoutání jemenské občanské války a varuje i před dalším zvažovaným krokem –⁠ zařazením Húthíů, známých také pod názvem Ansar Alláh (Stoupenci Alláha) na seznam teroristických organizací.

Jejich vůdci jsou pod sankcemi už nyní, takže by to nemělo velký účinek, a jen by to ztížilo přivážení humanitární pomoci do zbídačené země.

Američané nemají moc dobrých možností, jak situaci v Rudém moři řešit. Nejméně špatný postup je kombinace již existujícího odstrašení a diplomacie, píše Starková. Húthíové akcemi proti Izraeli získali ve své zemi větší popularitu. Obrana Palestinců (ať už skutečná, či domnělá) se v této arabské zemi oceňuje.

Jak Češi pomáhají v Jemenu

V nejchudší arabské zemi lidé běžně trpí hladem. Dívky v jedné ze škol v Saná’a dostávají sendviče díky darům Čechů a Češek:

Reklama

Doporučované