Hlavní obsah

Už žádné znevýhodňování kvůli nadváze. V New Yorku přijmou nový zákon

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Americká metropole se chystá zakázat diskriminaci na základě hmotnosti. Mnozí lidé tento krok vítají a těší se, že budou mít konečně zastání. Jiní s ním nesouhlasí a tvrdí, že je nový zákon staví do role obětí.

Článek

Američanka Victoria Abrahamová loni absolvovala na Newyorské univerzitě. V současné době působí na sociálních sítích coby influencerka, do budoucna by se ale chtěla ucházet o běžné zaměstnání. Ve vstupu na trh práce jí však prý brání její váha.

„Když jdu jako tlustý člověk na pracovní pohovor, jsem už znevýhodněná,“ popisovala Abrahamová na stanici CNN. „Vím, že ať už je moje kvalifikace jakákoli, moje váha je nevýhodou,“ dodává.

To by se teď mělo změnit. V New Yorku ve čtvrtek schválili návrh zákona, který by měl jeho obyvatele před diskriminací na základě hmotnosti (i výšky) na pracovišti i v jiných oblastech života ochránit.

Míra obezity ve společnosti v posledních letech strmě narůstá. Ve Spojených státech jí trpí více než 40 % dospělé populace.

Studie naznačují, že lidé s nadváhou stále čelí silně zakořeněným předsudkům a diskriminaci. V práci například dostávají nižší platy nebo mají problémy s hledáním bydlení. Nejsilněji to údajně pociťují ženy, a to především ty s tmavší barvou pleti.

„Jsou diskriminováni bez možnosti odvolání a společnost říká, že je to naprosto v pořádku,“ prohlásil na obranu lidí trpících nadváhou newyorský radní Shaun Abreu, který návrh zákona podpořil.

O obezitě v Česku:

V Česku roste nové zdravotní nebezpečí, které v budoucnu významně zatíží zdravotnický rozpočet a státní kasu. Přibývá obézních lidí a jejich procento se nebezpečně zvyšuje i v dětské populaci. Situaci teď navíc může zhoršit inflace. Jak se takové ohrožení projevuje? A jak trend tloustnutí populace zvrátit?

„Toxická kultura“

O „tichém břemenu, které (lidé s obezitou) musejí nést“, prý Abreu začal intenzivně přemýšlet po tom, co během pandemie covidu-19 přibral 18 kilogramů a všiml si, že s ním lidé začali mluvit jinak.

„Zrovna nedávno ke mně přišel někdo, koho jsem považoval za přítele, sáhl mi na břicho a řekl: ‚Už nám to tam roste, kamaráde‘,“ popisuje Abreu. „A to jen vypovídá o toxické kultuře, která ve Spojených státech existuje, co se týče lidí s vyšší než průměrnou váhou,“ dodává.

Newyorčané, kteří navštěvovali veřejná čtení návrhu zákona, odkazovali na různé problémy, se kterými se lidé s vyšší váhou ve městě setkávají. Podle stanice BBC zmiňovali potíže s místy k sezení v restauracích i divadlech, problémy s hledáním podnájmu, stěžovali si i na váhové limity u sdílených jízdních kol.

Návrh zákona si v newyorské městské radě přes původní skepsi některých členů nakonec získal širokou podporu a prošel v poměru 44:5. Starosta města by ho měl podepsat ještě tento měsíc.

Hmotnost a výška se tak připojí k dalším osobnostním charakteristikám (například rase, věku, genderu a sexuální orientaci), které jsou chráněny před diskriminací.

„Nejsem oběť,“ říká odpůrce zákona

Mnozí přijetí zákona vítají. Domnívají se, že díky němu budou mít lidé s vyšší váhou ve městě konečně zastání.

„Vím, že až budu mít práci, tak alespoň, když zažiju tuhle diskriminaci, budu mít někoho, na koho se můžu obrátit. Budu mít podporu vlády a právní ochranu, kterou jsem dříve neměla,“ popisuje absolventka Newyorské univerzity Abrahamová.

Někteří ovšem z nového zákona nadšeni příliš nejsou. Mezi nimi například republikánský radní Joseph Borelli, který se obává, že jeho přijetí obyvatelům New Yorku umožní „žalovat kohokoli a cokoli“.

„Mám nadváhu, ale nejsem oběť. Nikdo by mě neměl litovat, kromě mých knoflíků na košili, které se potýkají s nelehkým úkolem,“ vysvětluje svůj postoj. Obavy vyjádřili také další republikáni či někteří podnikatelé.

Návrh zákona zahrnuje výjimky pro práce, u kterých by výška nebo váha osoby mohla bránit ve vykonávání základních dovedností daného zaměstnání či by mohla ohrožovat bezpečnost pracovníků, upozorňuje deník The New York Times.

Zákony zakazující diskriminaci na základě hmotnosti a výšky v současné době platí pouze v šesti dalších amerických městech, například ve Washingtonu D.C. nebo San Franciscu, a jednom státě - Michiganu.

Reklama

Doporučované