Hlavní obsah

V Bělorusku pozatýkali desítky bývalých politických vězňů a jejich příbuzné

Foto: Shutterstock.com

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Ilustrační fotografie.

Reklama

Běloruské úřady v úterý pozatýkaly několik desítek osob napojených na disent. Úřady je viní z účasti v extremistických skupinách. Opoziční lídryně Svjatlana Cichanouská vyzvala svět, aby na „zvěrstvo“ zareagoval.

Článek

Běloruské úřady v úterý zatkly několik desítek lidí při raziích. Často šlo o bývalé politické vězně či jejich příbuzné. Podle lidskoprávní organizace Vjasna bezpečnostní síly v některých případech zadržely celé rodiny. Lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská se k zatýkání několikrát vyjádřila na sociální síti X.

Nejprve vyzvala k reakci na zatýkání. „Jsem šokována dnešními zátahy běloruského režimu proti rodinám politických vězňů. Mezi zadrženými je i Maryna Adamovičová, manželka politika Mikalaje Statkeviče, odsouzeného na 14 let ve vězení. Vyzývám světové společenství, aby na toto zvěrstvo rozhodně reagovalo,“ napsala včera Cichanouská.

Ve středu opoziční lídryně zveřejnila informaci, že se masové zatýkání týkalo stovky osob. Dodala, že jde o „krutou strategii režimu“. Vjasna uvedla, že v celém Bělorusku bylo zadrženo nejméně 64 osob na základě obvinění z „účasti v extremistických skupinách“ a „financování extremistických aktivit“, což jsou obvinění, která jsou běžně používána proti disidentům.

Vjasna zároveň podle serveru AP News informovala, že někteří ze zadržených spolupracovali na humanitárním projektu INeedHelpBY, zajišťujícím potraviny pro politické vězně a další osoby, které se ocitly v zoufalé situaci v důsledku represí ze strany úřadů. V úterý úřady označily projekt za extremistický, což může ve finále vést až k sedmiletým trestům odnětí svobody pro ty, kteří s ním spolupracují.

ČTK uvedla, že mezi zadrženými má být například 76letý aktivista Barys Chamajda, který se angažuje v demokratickém hnutí ve Vitebsku. Podle některých odhadů je nyní v Bělorusku za mřížemi z politických důvodů asi 1400 lidí. Stovky tisíc dalších Bělorusů v souvislosti s tvrdým potlačením protivládních protestů režimem v Minsku v roce 2020 a represemi proti jejich účastníkům ze země emigrovaly.

Reklama

Doporučované