Hlavní obsah

V Berlíně přišlo demonstrovat proti extremismu 150 000 lidí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Demonstrace proti pravicovému extremismu a nenávisti se v posledních týdnech odehrávají po celém Německu (na snímku lednový protest v Chemnitzu).

Reklama

aktualizováno •

Protesty proti stoupencům krajní pravice a protiimigrační straně Alternativa pro Německo (AfD) se konají v Německu už tři týdny. Chodí na ně desítky tisíc lidí, které pobouřily informace investigativní společnosti Correctiv.

Článek

Více než 150 000 lidí v sobotu přišlo na demonstraci proti pravicovému extremismu a nenávisti v Berlíně, uvedla podle agentury DPA policie v německé metropoli. Pořadatelé shromáždění hovoří ještě o vyšším počtu účastníků, sešlo se jich podle nich okolo 300 000.

V Berlíně shromáždění zorganizovalo sdružení více než 1300 organizací. „Chceme dát najevo, že nám záleží na solidaritě a že jsme proti diskriminaci,“ řekl podle DPA učitel na gymnáziu Serkan Bingöl, který na demonstraci přišel se skupinou uprchlíků. Dodal, že by chtěli, aby německá společnost byla pestrá, nikoliv jednotvárná. Další z demonstrantů měl transparent napodobující varování na krabičkách s cigaretami. „Rasismus škodí Vám i lidem ve Vašem okolí,“ stálo na něm.

Podle informací investigativní společnosti Correctiv se loni v listopadu v Postupimi sešli zástupci krajní pravice a jednali tam i o tom, že Německo by měly opustit velké počty lidí s přistěhovaleckými kořeny. Mezi účastníky schůzky byli politici AfD nebo několik představitelů opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Na demonstraci, kterou chvílemi provázel déšť, přišly rodiny s dětmi i starší lidé nebo ti, kteří se cítí krajní pravicí ohroženi. „Jsem homosexuál. Určitě bych patřil do skupiny, kterou by krajně pravicová chátra diskriminovala,“ řekl 59letý Armin Dötsch.

Reklama

Doporučované