Hlavní obsah

V Berlíně začal proces s bývalým příslušníkem Stasi. Roku 1974 zastřelil Poláka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Čepice důstojníka východoněmecké tajné policie Stasi, ilustrační fotografie.

Reklama

Dnes 80letý příslušník východoněmecké tajné policie Stasi zastřelil v roce 1974 na hraničním přechodu Poláka Czeslawa Kukuczku. Kauza se táhne již mnoho let, teprve v roce 2016 se však v archivu objevil rozhodující důkaz.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za velkého zájmu veřejnosti ve čtvrtek v Berlíně začal proces s někdejším příslušníkem východoněmecké tajné policie Stasi, který v roce 1974 na hraničním přechodu Bahnhof Friedrichstrasse v Berlíně zastřelil polského občana. Obžaloba klade nyní 80letému muži z Lipska za vinu, že 38letého Poláka 29. března 1974 cíleně střelil ze vzdálenosti dvou metrů do zad, píše agentura DPA.

Martin Naumann, obžalovaný z vraždy, byl v době činu příslušníkem operativní skupiny východoněmeckého ministerstva státní bezpečnosti a byl pověřen „zneškodněním“ Poláka Czeslawa Kukuczky. Obžalovaný dnes podle DPA u zemského soudu v Berlíně mlčel. Jeho obhájkyně však dnes na úvod procesu potvrdila, že její mandant obvinění popírá.

Z procesu, který se týká střelby na rušném nádražním hraničním přechodu mezi východoněmeckým hlavním městem a Západním Berlínem, je podle mluvčí soudu pořizován zvukový záznam vzhledem k „mimořádnému významu pro současné dějiny“. Záznamy pak budou poskytnuty zemskému archivu. Dnešní zahájení procesu sledovali i dva státní zástupci z Polska a historik, který se podílel na rozpracování případu, uvedla DPA.

Vyšetřování kauzy se mnoho let nikam neposouvalo. Podle berlínského státního zastupitelství se teprve v roce 2016 v archivu dokumentů Stasi objevil rozhodující důkaz k totožnosti střelce. Státní zastupitelství původně Němce vinilo ze zabití, v takovém případě by už byl čin promlčený. Nyní ale žalobci poukazují na zákeřnost činu, nasvědčující vraždě.

Syn a dcera zabitého Poláka v procesu vystupují jako vedlejší žalobci. Proces je zatím rozplánován na sedm jednacích dnů a rozsudek by měl být vynesen 23. května.

Reklama

Související témata:

Doporučované