Hlavní obsah

V Dominikánské republice vyzkouší čtyřdenní pracovní týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Práce jen od pondělí do čtvrtka. Zaměstnanci by tak v Dominikánské republice mohli mít více času na zábavu. (ilustrační foto)

Reklama

Standardní pracovní týden se zkrátí ze 44 hodin na 36. Zvykem totiž v Dominikánské republice je pracovat i čtyři hodiny v sobotu.

Článek

Nově budou lidé chodit do práce na devět hodin denně od pondělí do čtvrtka. Mzdu budou zaměstnanci pobírat stejnou.

Podniky v Dominikánské republice se připravují na dobrovolný šestiměsíční pilotní projekt, v jehož rámci budou testovat fungování čtyřdenního pracovního týdne. Jde o první krok tohoto druhu v této karibské zemi.

„(Iniciativa) upřednostňuje lidi, zlepšování zdraví a pohody –⁠ vyvíjíme podporu udržitelné a ekologické produktivity,“ uvedl ministr práce Luis Miguel de Camps.

Očekává se, že se zúčastní například latinskoamerická telekomunikační společnost Claro, energetická společnost EGE Haina nebo společnost IMCA, která se zabývá výrobou těžkých strojů.

Místní univerzita má za úkol analyzovat výsledky, včetně případných zdravotních změn u pracovníků a vztahu mezi prací a jejich osobním životem. V současné době je v Dominikánské republice běžných osm hodin práce každý všední den, někteří pracují ještě další čtyři hodiny v sobotu.

Reklama

Doporučované