Hlavní obsah

V Egyptě se objevila horečka dengue, Rusko už vydalo varování

Foto: Profimedia.cz

Děti si hrají během dezinsekce související s nárůstem případů horečky dengue, ilustrační snímek.

Reklama

Egyptské ministerstvo zdravotnictví v úterý oznámilo, že se ve vesnici Ilajkát v guvernorátu Kená vyskytly případy horečky dengue. Virus přenášený komáry si však zatím žádný život nevyžádal.

Článek

První spekulace o možném výskytu horečky dengue se objevily už v minulém týdnu, kdy desítky lidí v Horním Egyptě vykazovaly příznaky, jako je horečka, bolesti hlavy i svalů. Ministerstvo neupřesnilo, kolik lidí onemocnělo, provedlo ale krevní testy u jednotlivců a odebralo vzorky z pitné vody i z odpadů, stejně jako vzorky komárů a jejich larev, informoval server al-Ahram.

Všechny případy napadené virem vykazovaly jen mírné příznaky a lidé jsou v domácím léčení, uvedlo dále ministerstvo. Žádné úmrtí ani hospitalizace dosud nebyly hlášeny.

Některé případy mají souvislost s dalším možným ohniskem, které je ve městech Safaga a Kusír v oblasti Rudého moře. Blízko governorátu Kená, kde se virus vyskytl, leží slavné a turisty hojně navštěvované město Luxor.

Prezidentský poradce pro zdravotní záležitosti Muhammad Avád Tag al-Dín upřesnil, že nejde o neidentifikovanou nemoc, o níž se mluvilo nejdříve, ale právě o známou horečku dengue. Její šíření přičítá velkým horkům, která nyní v oblasti panují, a stojatým vodám, jež jsou živnou půdou pro komáry.

Pacientům prezidentský poradce doporučil, aby se léčili paracetamolem a neužívali léky proti bolesti, jako je ibuprofen. „V budoucnu se vláda může rozhodnout pro vakcinaci proti dengue,“ dodal.

Rusové zpřísnili karanténní kontroly

Výskyt nemoci představuje hrozbu pro egyptský turistický ruch, na němž je režim prezidenta Abdal Fattáha Sísího značně závislý.

V pondělí už před dengue vydalo varování Rusko: „Rospotrebnadzor varuje turisty, kteří plánují dovolenou v Egyptě,“ píše se v prohlášení ruského hygienického úřadu, který podle agentury TASS „zpřísnil sanitární a karanténní kontroly“ pro lety z Egypta.

Do nejlidnatější arabské země přitom Rusů cestují tisíce. Podle serveru Al-Monitor přijímají rubl ve snaze přilákat ruské turisty i egyptské hotely a cestovky. Turistický ruch zažil v posledních letech značný propad kvůli pandemii koronaviru, úbytek návštěvníků ale způsobila i válka na Ukrajině.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že proti dengue neexistuje žádná specifická léčba a obvykle ji lze vyléčit zhruba za týden užíváním běžných léků. V některých případech ale může být i smrtelná – podle Světového programu proti komárům po celém světě každoročně onemocní infekcí dengue na 390 milionů lidí, smrt pak způsobí až ve 36 tisících případů.

V Česku se o výskytu dengue v Egyptě zatím příliš neví: „Slyším to od vás poprvé. Pokud má někdo z klientů zdravotní komplikace, řeší to primárně s pojišťovnou, u níž má zdravotní pojištění,“ řekla Seznam Zprávám Kateřina Pavlíková, mluvčí cestovní kanceláře Čedok.

Mohlo by vás zajímat

Test Státního zdravotního ústavu ukázal, že prodávané náramky proti komárům nebo klíšťatům nefungují. Komáři při pokusu sedali i přímo na náramek. Zdravotní ústav tak doporučuje ochranu repelenty s účinnými látkami.

Horečka dengue se vyskytuje asi ve stovce států na několika kontinentech, asi 70 procent z případů spadá na jihovýchodní Asii.

V Egyptě toto onemocnění běžné není, v roce 2017 však muselo být s dengue hospitalizováno více než dvě stě lidí ve městě Kusajr u Rudého moře. Ministr zdravotnictví Ahmad Imád tehdy rozšíření nemoci vysvětlil příchodem tří stovek Súdánců do oblasti.

Už o dva roky dříve se dengue vyskytla v governorátu Asijút.

Reklama

Související témata:

Doporučované