Hlavní obsah

V Evropě se šíří ptačí chřipka. V Německu vybili 30 000 kachen

Foto: Shutterstock.com

Na německé farmě museli kvůli chřipce vybít desítky tisíc kachen. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ptačí chřipka obvykle zasahuje Evropu na podzim a v zimě. Kromě Německa byla v poslední době nemoc zjištěna na farmách ve Francii, Polsku, Nizozemsku či Belgii.

Článek

Na západě Německa se objevilo další ohnisko ptačí chřipky, vybito muselo být na 30 000 kachen na farmě poblíž města Gütersloh. S odkazem na sdělení ministerstva zemědělství ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko o tom dnes informovala agentura Reuters.

Nákaza vedla v minulých letech k utracení stovek milionů ptáků. Nemoc obvykle zasahuje Evropu na podzim a v zimě, infekci často šíří volně žijící ptáci.

V uplynulých týdnech bylo v Německu hlášeno několik případů výskytu této nákazy. V rámci Evropy se naposledy případy vysoce nakažlivého podtypu ptačí chřipky objevily na dvou polských drůbežích farmách u německých hranic v severozápadní části země.

Některé země na rostoucí výskyt onemocnění již reagují – Francie nařídila, aby byla kachnám v nejvíce ohrožených oblastech podána třetí dávka vakcíny proti ptačí chřipce.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už také u prasat, psů i koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci už několik staletí, a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Nákazu, která byla známá už v 19. století pod názvem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1.

Reklama

Doporučované