Hlavní obsah

V Gaze chystali jídlo potřebným, zabily je izraelské střely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Jednou z obětí je i Australanka Zomi Frankcomová. Na nedávno zveřejněném videu popisuje přípravu rýže s dušeným hovězím se zeleninou. Následují záběry z auta, kde po izraelském ostřelování zahynula.Video: AP

 

Reklama

Smrt sedmi humanitárních pracovníků v Pásmu Gazy označil izraelský premiér Netanjahu za „tragický případ“. Stát se ale podle něj může. Svět zná zatím identitu jen některých.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještě koncem března přibližovala humanitární pracovnice Zomi Frankcomová z World Central Kitchen (WCK) na sociálních sítích, jak ve válkou zmítaném Pásmu Gazy pracuje.

S úsměvem - a za pomoci šéfkuchaře, kterého na videu oslovuje jako Oliho - 43letá Australanka popisuje, jak v nově vybudované provizorní kuchyni ve městě  Dajr al-Balah připravují potřebným tisícovky porcí rýže s hovězím a zeleninou.

V pondělí přišla společně s dalšími šesti humanitárními pracovníky o život. Kromě ní při izraelském ostřelování zemřeli pracovníci z Velké Británie, Polska, Palestiny a jeden s dvojím americko-kanadským občanstvím.

Podle dosavadních zpráv došlo k útoku v pondělí ve večerních hodinách. Výkonná ředitelka WCK Erin Goreová prohlásila, že její lidé cestovali „v dekonfliktní zóně“ dohromady ve třech vozech. Dva z nich nesly logo WCK.

Sedmičlenný tým podle Goreové zrovna opouštěl sklad v Dajr al-Balahu, kde vyložil přes 100 tun potravinové pomoci, která do Pásma Gazy dorazila po moři.

Pohyb humanitárních pracovníků byl podle charity s izraelskou armádou koordinován.

World Central Kitchen

  • Charitativní společnost World Central Kitchen (WCK) dodává do Gazy potravinovou pomoc a její zaměstnanci také připravují jídla potřebným.
  • Spolu se španělskou nevládní organizací Open Arms organizuje dodávky humanitárních zásob do Pásma Gazy po námořním koridoru z Kypru. Kolem 330 tun pomoci ve třech lodích organizace do Pásma Gazy dopravila v sobotu.
  • V reakci na útok se WCK rozhodla pozastavit na území své aktivity.

Izraelci zpočátku odpovědnost za incident nepřipouštěli, armáda nicméně uvedla, že vše prošetří.

Mluvčí izraelských ozbrojených sil (IDF) Daniel Hagari následně informoval, že zakladateli charity WCK volal, aby mu kondoloval. „Přijdeme tomu na kloub a o svá zjištění se transparentně podělíme.“

Kondolence přichází i od vysoce postavených představitelů ze světa, nadnárodních agentur či humanitárních organizací.

+6

Natřikrát

Detaily, které k útoku izraelské armády na humanitární konvoj vedly, přibližuje například izraelský deník Haaretz. Podle jeho zjištění IDF zaútočila dokonce třikrát.

Skupina, která byla zodpovědná za bezpečnost silnice, po níž konvoj projížděl, údajně spatřila ozbrojeného člověka, jehož podezírala, že jde o teroristu. Mělo jít o vůz, který mířil do skladu, ale s tříčlenným konvojem se nevracel zpět. Auta cestovala po trase, kterou WCK izraelským jednotkám potvrdila.

Přesto Izraelci na cestě zpět na jedno z vozidel zaútočili. Článek Haaretzu dále uvádí, že část osazenstva prvního zasaženého vozu utekla a nastoupila do zbylých dvou. I když stihli o incidentu informovat své nadřízené, chvíli poté dostalo zásah druhé auto. Pracovníci tak začali přesouvat zraněné do třetího vozu, který ale nakonec také dostal zásah.

Nikdo ze sedmi lidí nepřežil.

O humanitární krizi v Gaze

Příběhy dětí, které umírají na podvýživu

Svědectví českého lékárníka, jenž strávil měsíc v Gaze

„To se ve válce stává“

Jednou z prvních obětí, jejíž jméno se svět dozvěděl, je zmíněná Zomi Frankcomová, která pro WCK pracovala pět let.

„Hluboce truchlíme nad zprávou, že naše statečná a milovaná Zomi byla zabita při práci, kterou milovala, při doručování potravin lidem v Gaze,“ cituje britský deník The Guardian z prohlášení rodiny. Reagovaly například i tamní politické elity, včetně premiéra Anthonyho Albanese.

Další obětí je polský humanitární pracovník Damian Sobol. V úterý dopoledne ho identifikoval starosta města Przemysl, odkud pocházel. „Včera byl při raketovém útoku izraelských sil na humanitární konvoj rozvážející potraviny v Pásmu Gazy zabit náš kolega, dobrovolník, člen týmu World Central Kitchen - Damian Sobol,“ napsal na facebooku.

Rodině již kondolovala polská vláda. Ministr zahraničí Radosław Sikorski uvedl, že již hovořil s izraelským velvyslancem v Polsku Yacovem Livne a žádá o vysvětlení, uvádí britská BBC.

Přátelé a kolegové na sociálních sítích uvedli, že se Sobol mimo jiné podílel na dodávkách pomoci ukrajinským uprchlíkům po ruské invazi v únoru 2022.

Země, jejíž občané při ostřelování zemřeli, uvedly, že incident prošetřují a po Izraeli budou požadovat odpovědi. Představitelé české vlády nechali zatím pondělní útok bez reakce.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu později připustil, že útok byl omyl, který označil za „nesmyslný“. „Byl to tragický případ, kdy naše síly neúmyslně zasáhly nevinné lidi v Pásmu Gazy. To se ve válce stává a my to důkladně vyšetříme. Jsme v kontaktu s vládami, kterých se to týká, a uděláme vše pro to, aby se to nestalo znovu,“ řekl.

„Izraelská vláda musí zastavit toto nevybíravé zabíjení. Musí přestat omezovat humanitární pomoc, přestat zabíjet civilisty a humanitární pracovníky a přestat používat potraviny jako zbraň. Už žádné další nevinné oběti,“ prohlásil v návaznosti na smrt svých kolegů zakladatel World Central Kitchen José Andrés.

Reklama

Doporučované