Hlavní obsah

V Hongkongu zakryli jeden z posledních památníků masakru

Foto: Profimedia.cz

Nápis na mostě Swire Bridge před zakrytím.

Reklama

V Hongkongu se v posledních týdnech opakovaně projevuje snaha Číny o potírání politického disentu, a to mimo jiné rušením a odstraňováním památníků nechvalně známého masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989.

Článek

V sobotu byl v Hongkongu zakryt jeden z posledních veřejných památníků masakru na náměstí Nebeského klidu, píše web HKFP (Hongkong Free Press). Jedná se o kaligrafický nápis, který byl vyveden bílou barvou přímo na chodníku na mostě Swire Bridge.

Slogan, jenž se skládá z 20 znaků a připomíná oběti masakru jako mučedníky, zní takto: „Duše mučedníků budou navždy přetrvávat navzdory brutálnímu masakru, jiskra demokracie bude navždy zářit k zániku zla.“ Nápis studenti v rámci vzpomínkového aktu každoročně obnovovali.

Dělníci nápis v sobotu zakryli z nařízení Hongkongské univerzity, která operaci nazvala běžnou údržbou. V posledních měsících však došlo k odstranění několika památníků, které jsou spojeny právě se zmíněným masakrem.

Před několika týdny nechala Hongkongská univerzita ze svého komplexu odstranit sochu zvanou Pilíř hanby, která taktéž připomíná masakr z Tchien-an-men (náměstí Nebeského klidu) a zobrazuje desítky roztrhaných a pokroucených lidských těl. Socha byla velmi nešetrným způsobem odstraněna přes noc a bez vědomí dánského autora, jenž ji dříve univerzitě zapůjčil.

Den poté z areálu Čínské univerzity v Hongkongu (CUHK) zmizela přes šest metrů vysoká socha s názvem Bohyně demokracie. Z Univerzity Lingnan pak odstranili reliéf zobrazující vojenský zásah proti demonstrantům. Škola k tomu uvedla, že „přezkoumala a posoudila objekty v areálu, které mohou představovat právní a bezpečnostní riziko“.

Zakrytí nápisu na mostě Swire Bridge přichází v době, kdy Peking stále usilovněji potírá politický disent v regionu. Vše odstartovala v červenci roku 2020 čínská vláda, když schválila nový zákon o národní bezpečnosti, který tvrdě postihuje protivládní činnost a vztahuje se nejen na občany Hongkongu, ale také na cizince.

Aktivisté tvrdí, že je zákon zneužíván k potlačování občanské společnosti, věznění bojovníků za demokracii a omezování základních svobod. Na počátku ledna byla na 15 měsíců uvězněna prodemokratická hongkongská aktivistka Chow Hang Tung za organizování vzpomínkové akce na památku zmíněného masakru.

Reklama

Související témata:

Doporučované